Andaluská omáčka
("Svět kuchyně", čis. 27, Radian Ostrava-Havířov, 2002, španělská kuchyně)
Andaluská omáčka - je andaluskou specialitou, která má několik variant. Je vynikající k vařené nebo smažené rybě, dále k minutkám, jako ozdoba na chlebíčky, k sekané roastbeefu a zelenině (brokolice, květák) a pod. Ve všech variantách však jde v podstatě o ochucenou majonézu rajčatovým protlakem s nasekaným luskem červené papriky (kapie). Omáčka bude ještě chutnější, přidáme-li navíc nastrouhané jablko. Přírodní omáčku je možno připravit dušením čerstvé zeleniny (rajská jablíčka, červený lusk papriky.). Použitím kvalitních sterilizovaných surovin a hotové značkové majonézy můžeme přípravu omáčky výrazně ulehčit a urychlit. Andaluská kuchyně je součástí rozmanité španělská kuchyně (viz níže). Používá spoustu stejných surovin, ale zpracovává je jinak v závislosti na klimatických podmínkách rozlehlého regionu, tradici, dostupným surovinám a zejména přístupu k moři.
Andaluská omáčka - foto zdroj Suroviny:
  • 1 malá konzerva rajčatového protlaku
  • 2 lžíce oleje nebo červeného vína
  • 1 sterilovaná červená paprika - kapie, scezená na proužky nebo kostky
    Na majonézu:
  • 2 žloutky
  • 230 ml oleje (asi necelý 1 šálek, nejlépe olivový)
  • 1 lžička citrónové šťávy
  • sůl a pepř
    Doporučené použití: - ke smaženému nebo vařenému rybímu masu

    Postup přípravy:
  • Na pánvi zahřejeme rajčatový protlak se dvěma lžícem oleje nebo červeného vína.
  • Za stálého míchání vložíme do směsi kousky červené papriky (kapie) a krátce povaříme.
  • Do vychladlého rajčatového protlaku s paprikou přidáme majonézu a navzájem promícháme.
    Připrava majonézy.
  • Žloutky šleháme se solí, pepřem a postupně přidáváme citrónovou šťávu a olej.
  • Šleháme tak dlouho, až vznikne majonéza, kterou použijeme do připraveného rajčatového protlaku.
    Andalusie (Andalucía) - je nejlidnatější a z hlediska rozlohy druhou největší autonomní oblastí ze sedmnácti regionů Španělského království. Toto historické území se rozkládá na jihu Španělska při pobřeží Středozemního moře a Atlantského oceánu; největším a hlavním městem je Sevilla (1,8 mil. obyvatel). Andalusie je rozdělena na osm provincií: Huelva, Seville, Cádiz, Córdoba, Málaga, Jaén, Granada and Almería. Připomeneme si, že ve městě Málaga se narodil např. Pablo Picasso (1881– 1973) a mnoho dalších významných umělců. Andaluská kuchyně je jak již jsem poznamenal výše v úvodu receptu rozmanitá a závislá na poloze dané oblasti (moře, vnitrozemí), dostupnosti surovina, tradicích a historii (Córdobský emirát 756–929, muslimští Mauři). Je možné stručně shrnout, že andaluská kuchyně je známá zejména studenou polévkou gaspačo ("gazpacho"), fritovanými rybami ("pescaito frito"), sušenou šunkou "jamones" ("jamón serrano") z Jabugo a Trevélez a širokým sortimentem výborných vín z Jerez; nezapomeňme ještě na výborné zdejší"sherry".


    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]