Jarní bylinková omáčka z pažitky nebo petrželky
(Anna Straková, Marie Hrubá: "Brambory a zelenina", Sešity domácího hospodaření, sv. 101, Nakladatelství Práce, Praha 1980)První na jaře se objeví na zahrádce a) pažitka, za kterou brzy následuje b) petrželka a potom c) kopr. Všechny tři bylinky mají poměrně vysoký obsah vitamínu (na 100 g = a) 40 mg; b) 100 mg; c) 140 mg). Pažitka je našim krajům věrná a roste zde od pradávna. Petržel a kopr k nám pronikly teprve ve středověku z teplejších krajů na jihu Evropy. Neváháme a ihned je využijeme k přípravě snadné, chutné, ale hlavně zdravé omáčky, případně po notném zředění i polévky. Jde v podstatě o přípravu světlé jíšky, její provaření a zředění na žádanou viskozitu. Pak vložíme nasekané bylinky s kouskem másla a dochutíme.
Pažitková / petrželková omáčka
Suroviny:50 g tuku60 g hladké mouky3 plné lžíce jemně rozsekané pažitky250 ml vody nebo vývaru z masoxu125 ml smetany nebo mlékasůl podle chuti
Příloha:vařené maso, zelenina nebo vařené vejce
Postup přípravy:Na rozehřátý tuk nasypeme mouku a jakmile zapění a začne růžovět hned jíšku rozředíme, podle potřeby osolíme a hned odstavímePřidáme smetanu nebo mléko s kouskem másla a podáváme.
ZPĚT do kapitolyHOME