Italská omáčka "puttanesca" - Puttanesca sauce
(Recept ze stránek videojugBETA, do DDK zařazeno v září 2007, italská kuchyně)Omáčka puttanesca neboli Pasta alla Puttanesca - je tradiční italský pokrm připravovaný z omáčky nazývané "sugo alla puttanesca". Pojmenování pokrmu pochází z Naples (Neapoli) po místních prostitutkách. Pasta alla Puttanesca se rozumí "omáčka jak ji dělala prostitutka". Názory na původ tohoto pojmenování je otázkou debaty. Jednou z možností je, že poukazuje na jeho ohnivost, ostrou chuť i kořeněnou vůni. Další možností úvah je, že pokrm byl nabízen potenciálním zákazníkům za velmi nízkou cenu, aby byli takto snadněji vlákáni do domu se špatnou pověstí. Podle kuchaře Jeff Smitha z "Frugal Gourmet", název spíše vychází z faktu, že je rychlé a laciné, a prostitutky si je mohly připravit v krátkých přestávkách mezi jednotlivými zákazníky. Suroviny pro "sugo alla puttanesca" jsou snadno dostupné a vychází z typických plodů hojně se vyskytujících ve Středomoří. Jde o omáčku z rajčat a černých oliv, s cibulí a česnekem na olivovém oleji, okořeněnou italskými chilli papričkami "peperoncini" a kapary ve vinném octě. Může být podávána s libovolnými italskými těstovinami (špagety, pappardelle aj.). Omáčka "Puttanesca" je k dostání také již hotová v supermarketech, ve sklenicích k okamžitému použití.
Suroviny pro dvě porce:4 lžíce olivového oleje6 stroužků česneku, nadrobno nasekaných1/4 lžičky vloček sušených chilli papriček nebo 1 malá chilli paprička1 plechovka loupaných rajčat, nebo 6 nahrubo nasekaných spařených a oloupaných rajčat1 ½ lžíce černých oliv, bez pecek a nasekaných6 filetů načoviček, nasekaných (nejsou nutné)1,5 lžíce malých kaparů2 lžíce nasekaných listů čerstvé bazalky250 g těstovin např. pappardelle, 30 g nastrouhaného parmezánu nebo sýru Gran Moraviasůl a pepř podle chuti
Příloha: jakékoliv těstoviny např. širší nudle jako pappardelle, tagliatelle mohou to být i jiné druhy, nejčastěji ploché špagety ("linguine") s bazalkou
Postup přípravy:
Příprava vlastní omáčky:
Na středně silný plamen postavíme hlubší pánev, přidáme olivový olej a česnek, který po několik vteřit na oleji osmahneme a pak přidáme rozsekaná rajčata.Vše dobře promícháme dřevěnou vařečkou.Necháme povařit několim minut za stálého míchání, přidáme chilli, kapary, ančovičky a černé olivy. Ochutíme malým množstvím soli a pepře.Vše znovu zamícháme a ponecháme několik málo minut povařit a sejmeme z ohně.
Uvaření těstovin "al dente":Ve větším hrnci uvedeme osolenou vodu do varu a vhodíme do ní těstoviny; čerstvé těstoviny vyžadují k uvaření je velmi krátkou dobu asi 2-4 minuty; kupované těstoviny vaříme podle návodu na sáčku. Během vaření zkoušíme, kdy již dosáhnou stavu "al dente". V tomto okamžiku je scedíme na sítu je několik minut ponecháme odkapat.
Smíchání těstovin s omáčkou:Uvařené těstoviny překlopíme do již hotové omáčky a spolu dobře promícháme.Přidáme nasekanou bazalku a nastrouhaný parmezán (nebo Gran Moravia). Opět promícháme.Podávání:Obecně při podávání jakékoliv italské rajčatové omáčky je obvyklé a chuťově přínosné povrch hotového pokrmu olivovým oleje.Proto přemístíme omáčku s těstovinami na podávací mísy (talíře), pokapeme olivovým olejem a nahoře přizdobníme celými lístky čerstvé bazalky.
Instrukční VIDEO:How To Make Puttanesca Sauce - instruktážní video ze stránky videojugBETA
ZPĚT do kapitolyHOME