Omáčka z drůbežích žaludků
(TV Paprika, recepty ze seriálu: "Chutné tradice", do DDK zařazeno červenec 2007, maďarská kuchyně)
Suroviny pro jednu porci:200 g drůbežích (kuřecí, kachní aj.) žaludků, očištěné, omyté1 cibule, na drobné kostičky60 g másla4 polévkové lžíce mouky2 stroužky česneku, nasekané1 1/2 litru masového vývaru200 ml zakysané smetany300 ml smetany1 kávová lžička mletého zázvoru.
Příloha: vařené osolené brambory případně, houskové knedlíky
Postup přípravy:Na másle dozlatova osmahneme 3 polévkové lžíce mouky, přimícháme cibuli, česnek a vše dohromady podusíme a připravíme tak jíšku.Žaludky v masovém vývaru uvaříme doměkka. Po vyjmutí z polévky je nakrájíme žaludky na velmi drobné kousky.Zakysanou smetanu důkladně promícháme se smetanou a jednou vrchovatou lžící mouky.Jíšku promícháme se šesti naběračkami masového vývaru, přidáme nakrájené kuřecí žaludky, přilijeme smetanovo-moučnou směs na zahuštění a vše dohromady povaříme.Během vaření okořeníme zázvorem.Podáváme s vařenými osolenými bramborami nebo u nás i s houskovými knedlíky nebo nočky. Omáčka je vynikající i jako příloha k masům.
ZPĚT do kapitolyHOME