Čokoládová vinná omáčka z Médocu - Sauce au Vin
(France Monthly, francouzská kuchyně)
Sauce au Vin - pochází z Médoc, malé oblasti ležící v provincii "Bordelais", která je však dnes známá, jednak díky nejlepším francouzským vínům "bordeaux", tak podle hlavního města tohoto kraje, spíše jako gastronomická oblast "Bordeaux" (Bordó). V této provincii leží na území tvořícím téměř polostrov právě zmíněný Medóc. Na mapě Francie najdeme toto relativně malé území poměrně snadno. Má tvar rovnostranného trojúhelníku ohraničeného na západě pobřežím Atlantického oceánu, na východě širokým ústím řeky Gironde, a na jihu je uzavřen přítokem řeky Garonne a městem Bordeaux. Na severu tohoto území se na skalnatém útesu pyšně tyčí maják Cordouan, tak důležitý pro lodě plující z oceánu ústím řeky Gironde do přístavu v Bordeaux. Maják je stále stejně významný jako minulosti, kdy město ještě patřilo mezi nejdůležitější přístavy světa. Médoc je znám světu také prostřednictvím svého výjimečného vína "Châteaux du Médoc": Z této kuchyně jsem vybral do DDK "vinnou omáčku". Receptů na vinné omáčky najdeme v různých kuchařkách (včetně internetu) hodně, snad ve stovkách variant. Vinná omáčka z Médoc se však odlišuje tím, že patří mezi omáčky obsahující čokoládu a přesto vhodnou k jakémukoliv červenému masu; neslouží tedy jen jako poleva na sladké moučníky. Proto při její přípravě budeme volit spíše suchá vína (červená i bílá) a nepříliš sladkou čokoládu.
Sauce au VinSuroviny pro 8 porcí:
  • 1/2 lahve suchého francouzského vína
  • 1 cibule nejlépe šalotka, nadrobno
  • 1 lžíce másla
  • 1-2 kostky hovězího vývaru, podle chuti
  • 1 tabulka (30 g) tmavé nepříliš sladké čokolády
  • 1 lžička hladké mouky
  • 1 lžíce francouzského koňaku

    Postup přípravy:
  • V kastrolku na másle zesklovatíme cibulku během 3-4 minut; přitom dbáme, aby nezhnědla.
  • Přidáme víno a 1-2 kostky hovězího bujónu a na středním plameni směs zahříváme asi 15 minut.
  • Osolíme a opepříme podle chuti. Ke konci vaření přidáme do vinné směsi nalámané kostičky z tabulky čokolády.
  • Směs přelijeme do mísy a rozmícháme elektrickým mixerem asi během 2-3 minut na hladkou omáčku. (Můžeme použít ruční mixér a rozmixovat směs přímo v kastrolku) a vrátíme směs zpět do kastrolku.
  • Zvlášť v hrnečku si rozmícháme mouku ve 3 lžících vody a intenzivně směs mícháme, aby nevznikly žmolky.
  • Moučnou směs přilijeme za míchání do vinné omáčky a zahříváme asi 2-3 minuty, až omáčka zhoustne a přidáme koňak.
  • Omáčku podáváme teplou k jakémukoliv červenému masu (hovězí, zvěřina aj.)

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]