Řecká česneková omáčka - Greek Garlic Sauce
(Linda and Fred Griffith a DDK - přizpůsobený recept z publikace: "Garlic, Garlic, Garlic", More than 200 Exceptional Recipes for the World's Most Indispensable Ingredient, řecká kuchyně)
Řecká česneková omáčka - i když je hustá, je úžasným dipem - omáčkou k namáčení, která může být podávána se zeleninou zároveň s rybou nebo kuřetem. Při její přípravě se raději vyvarujeme použití kuchyňského robotu nebo mixéru, protože by rozmixované brambory způsobily přílišnou mazlavost omáčky.
Suroviny:
  • 2 velké červenohnědé brambory, oloupané a nakrájené na malé krychličky (1 - 1,5 )
  • 6 čerstvých stroužků česneku
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 velký žloutek (není nutný, ale dělá dip pevnější)
  • 3/4 šálku extra-virgin olivového oleje, plus další dle potřeby
  • 1/4 šálku čerstvé citrónové šťávy
  • 3 lžíce bílého vinného octa
  • čerstvě mletý pepř
    Příloha: chléb pita, celer, mrkev, paprika a kousky fenyklu

    Postup přípravy:
  • Brambory uvaříme v osolené vodě doměkka v 3 litrovém hrnci, pod pokličkou a na mírném ohni, bude to trvat asi 15 až 20 minut.
  • Pak brambory scedíme, propláchneme studenou vodou a rozmačkáme na kaši.
  • Mezitím nasypeme česnek a sůl do dřevěné třecí misky nebo do dřevěného hmoždíře a rozetřeme na pastu.
  • Česnekovou pastu pomalu přidáváme do rozmačkaných brambor.
  • Jestli je bramborová kaše ještě horká, tak chvilku počkáme, než přidáme žloutek, aby se nesrazil.
  • Pak do kaše rázně a energicky zamícháme žloutek dřevěnou vařečkou a případné kousky ještě rozmělníme.
  • Do směsi střídavě a za míchání, přidáváme olivový olej s citrónovou šťávou.
  • Dochutíme pepřem, ještě pomocí vidličky kaši důkladně rozmělníme, až vymícháme hladkou směs.
  • Pokud se nám zdá omáčka příliš tuhá, přidáváme olivový olej, nebo dokonce ji můžeme zředit trochou vody, až bude mít konzistenci kýžené dip-omáčky vhodné k namáčení soust.
  • Lžící omáčku přemístíme do lahvičky a pak ji můžeme skladovat v lednici až jeden týden.
  • Několik hodin před podáváním ji vyjmeme, přendáme do servírovací misky a podáváme s čerstvou zeleninou nebo třeba chlebem pita.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]