Omáčka "á la Vatel" se žampiony dle Nero Wolfe
(Rex Stout a redakce Viking Press "Kuchařka Nero Wolfe, české vydání str. 77, Paseka Litomyšl, 1996)

Suroviny:
  • 2 lžíce drobně pokrájených žampiónů
  • 4 lžíce másla
  • 1 1/2 estragonového vinného octa
  • 1 1/2 lžíce brandy
  • 1 lžička drobně nakrájené šalotky
  • 1 lžička čerstvého nebo 1/2 lžičky sušeného kerblíku
  • 1 lžíce nadrobno nasekaného celeru
  • 1 lžička čerstvého tymiánu (nebo 1/2 lžičky sušeného)
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • 3 žloutky
  • špetka muškátového oříšku
  • 3/4 šálku smetany
  • sůl a bílý pepř
    Příloha: vychlazená kachna

    Postup přípravy:
  • Na pánvi orestujeme na lžící másla houby, přidáme ocet, brandy, šalotku, kerblík, celer, tymián a přivedeme k varu.
  • Zvolna vaříme, až tekutina se odpaří na méně jak polovinu, pak odstavíme a necháme vychladnout.
  • Přimícháme rajský protlak a postupně po jednom zašleháváme žloutky.
  • Pánev vrátíme na mírný oheň, přidáme zbylé tři lžíce másla a mícháme, až je omáčka hladká.
  • Osolíme, opepříme a ochutíme špetkou strouhaného muškátového oříšku.
  • Omáčku odstavíme a přidáme předem ohřátou smetanu, dobře promícháme a podáváme horkou např. k vychlazené divoké kachně.
    » Podíval se na hodiny. "Nepochybně mi můžete dát nějaké informace a návrhy a za necelou půlhodinu je čas k večeři. Když vy a pan Whipple s námi povečeříte, můžeme o tom po jídle pohovořit. Divoká kachna s omáčkou á la Vatel: vinný ocet, žloutek, rajský protlak, máslo, smetana,sůl a mletý pepř, šalotka, estragon, kerblík a celý pepř. Nesnášíte něco z toho?" Oster řekl ne.! A vy pane Whipple?" Whipple řekl ne. "Řekněte to Fritzovi, Archie." Zvedl jsem se a šel do kuchyně. Bylo dobře, že žádný z nich nic nenamítal, protože Fritz byl hezky daleko s přípravou omáčky a Wolfe to jistě dobře věděl.«
    (Rex Stout: "Právo na smrt")

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]