Omáčka ze zelené okurky Anuše Kejřové
(Anuše Kejřová-Nápravníková: "Úsporná kuchařka", vydání 1909, str 81)

Suroviny:
  • 2 -3 zelené okurky
  • polévkový vývar (může být z kostky)
  • kyselá smetana
  • 1-2 lžíce mouky
  • 3 lžíce octa
  • špetka tlučeného pepře

    Postup přípravy:
  • Zelené na kostičky nakrájené okurky dáme do polévky vařiti, zahustíme kyselou smetanou, do které jsme rozkverlali 1-2 lžíce mouky a přidáme 3 lžíce octa a štipku tlučeného pepře.
  • Můžeme též přidat špetku usekaného kopru.
  • Když nám zbude od oběda neb od večeře okurkový salát, upotřebíme ho výhodně na tuto omáčku.
    »"Pokládám si za povinnost projeviti Vám své upřimné díky za vzorné a svědomité vyučení mé dcery v přípravě veškerých jídel a úpravy tabule. Školu Vaši mohu co nejvřeleji doporučiti každému k praktickému výcviku a tomu, kdo touží po zdokonalení se v umění kuchařském."«
    (Josef Ptáček, majitel závodu cukrářského v Kolíně, dopis autorce "Úsporné kuchařky", 1920)
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]