Celerová omáčka dle Nero Wolfe
(Rex Stout a redakce Viking Press "Kuchařka Nero Wolfe", české vydání str. 48, Paseka Litomyšl, 1996)
Suroviny:3 sekané celerové stonky1 cibule se dvěma vpíchnutými hřebíčky 1 bobkový list2 snítky petrželky 1 šálek kuřecího vývaru 2 lžíce másla 2 lžíce hladké mouky1 1/4 šálku mlékasůl a pepř
Postup přípravy:Do pánve s vývarem dáme celerové stonky, cibuli bobkový list i petrželku a zvolna povaříme 15 - 20 minut, než celer změkne.Vývar slijeme a ponecháme stranou, osušený celer rozmixujeme nebo jemně umeleme.Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme mouku a usmažíme jíšku.Do jíšky postupně přidáváme mléko a mícháme, dokud omáčka nedosáhne požadované hustoty.Osolíme, opepříme a z míchání povaříme asi deset minut a pak přidáme celerové pyré.Je-li omáčka hustá zředíme vývarem z celeru.
Poznámka DDK:
Při vaření bílé omáčky můžeme místo samotného mléka použít mléko smíchané napůl s celerovým vývarem.
ZPĚT do kapitolyHOME