Celerová omáčka dle Nero Wolfe
(Rex Stout a redakce Viking Press "Kuchařka Nero Wolfe", české vydání str. 48, Paseka Litomyšl, 1996)

Suroviny:
  • 3 sekané celerové stonky
  • 1 cibule se dvěma vpíchnutými hřebíčky
  • 1 bobkový list
  • 2 snítky petrželky
  • 1 šálek kuřecího vývaru
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 1/4 šálku mléka
  • sůl a pepř

    Postup přípravy:
  • Do pánve s vývarem dáme celerové stonky, cibuli bobkový list i petrželku a zvolna povaříme 15 - 20 minut, než celer změkne.
  • Vývar slijeme a ponecháme stranou, osušený celer rozmixujeme nebo jemně umeleme.
  • Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme mouku a usmažíme jíšku.
  • Do jíšky postupně přidáváme mléko a mícháme, dokud omáčka nedosáhne požadované hustoty.
  • Osolíme, opepříme a z míchání povaříme asi deset minut a pak přidáme celerové pyré.
  • Je-li omáčka hustá zředíme vývarem z celeru.

    Poznámka DDK:
    Při vaření bílé omáčky můžeme místo samotného mléka použít mléko smíchané napůl s celerovým vývarem.


    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]