Česká koprová omáčka s vařeným hovězím masem
( Recept z časopisu "Apetit", str. 77, říjen 2008, česká kuchyně)
Suroviny:
  • 600 h hovězího masa z plece, žebra nebo krku
  • 1 cibule
  • 1 mrkev, 1 petržel, kousek celeru
  • sůl
  • 60 g másla
  • 80 g hladfké mouky
  • 200 ml mléka
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1-2 lžičky octa
  • svazek kopru
    Příloha: kynutý nebo houskový knedlík.
    Postup přípravy:
  • V hrnci přivedem litr vody k varu s pokrájenou zeleninou a vložíme do vařící vody maso.
  • Osolíme a vaříme pod pokličkou doměkka asi 1 hodinu. Maso musí být potopené, a proto občas přiléváme vodu.
  • Měkké maso vyjmeme a uchováme horké.
  • Vývar přecedíme, zeleninu vyhodíme (nebo sníme) a odměříme 500 ml.
  • V hrnci na másle zpěníme mouku, až zesvětlá, tuto jíšku zalijeme studeným mlékem a dobře rozšleháme.
  • Přilijeme vývar a vaříme 10 minut. Přidáme smetanu, osolíme, podle chuti mírně přikyselíme a ještě si 2 minuty povaříme.
  • Je-li omáčka příliš hustý zředíme ji vývarem.
  • Opláchnutý kopr otrháme od tuhých stonků a nakrájíme najemno a vložíme těsně před dokončením do omáčky, aby jeho chuť zůstala intenzivní.
  • Ochutnáme a případně můžeme omáčku ještě přisladit trochou cukru. Vmícháme do omáčky a vypneme sporák.
  • Plátky masa s knedlíkem na talíři přelijeme omáčkou a podáváme.

    Koprová omáčka dle Nero Wolfe
    Suroviny:
  • 1 šálek kyselé smetany
  • 1 lžička sekaného kopru
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 1/2 lžičky sekané petrželky
  • sůl

  • Postup přípravy:
  • Kyselou smetanu smícháme se lžičkou sekaného kopru, lžící citrónové šťávy, polovinou lžičky sekané petrželky a osolíme.
  • To je vše.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]