Jak používat weijing ?

Weijing (monosodium glutamate, MSG, wej-su) - je ochucovadlo, které je u nás k sehnání v supermarketech, nebo je nejčastěji nahrazováno glutasolem. V Číně bylo vyráběno kvašením škrobu. Jeho využití v čínské kuchyni je velmi široké, používá se dochucení jídel při smažení, do nádivek, do polévek i v studené kuchyni. Ačkoliv je weijing dochucovadlo, jeho špatným použitím můžeme účinek na pokrm zcela obrátit. Proto si raději pozorně přečtěme níže uvedené zásady, které je nutno při jeho používání dodržovat.

Glutamát sodný - ochucovadlo
  • U jídel, které používají kvalitní husté vývary, není nutno používat weijing, protože takovéto vývary již obsahují podobné látky, které poskytují požadovanou chuť a použitím weijingu by spolu tyto chutě ani neladily.

  • U kyselých jídel také není vhodné používat weijing, protože ten se při vyšší kyselosti nerozpouští. Čím je kyselost pokrmu vyšší, tím je jeho rozpustnost nižší.

  • U studených pokrmů, pokud používáte krystalický weijing, je potřeba ho nechat rozpustit v troše horké vody a tou pak přelít pokrm, aby se rovnoměrně rozprostřel po celém pokrmu.

  • Je potřeba přidávat weijing těsně až před podáváním pokrmu. Dlouhé jeho vaření má za následek jeho chemickou přeměnu, která může být zdraví škodlivá!

  • Nepoužíváme nikdy mnoho weijingu; zde neplatí "čím více, tím lépe". Člověk je schopen chutí rozpoznat weijing v 0,033% roztoku. Pro pokrmy je vhodný poměr 1:1500. Přidá-li se weijingu mnoho, pokrm získá natrpklou příchuť.

  • Je nutné dbát do jak horkého pokrmu weijing přidáváme. Nejlepší teplota pro jeho rozpouštění je mezi 70-90°C. Pokud teplota přesahuje 100°C, začne těkat s parou. Jestliže teplota přesahuje 130°C, začne se weijing připalovat a začnou se v pokrmu tvořit toxiny. Proto u metod vaření Dun, Shao, Zhu, Ao, Zheng dbáme, abychom nepřidali weijing příliš předčasně, ale až v době těsně před servírováním.

  • Není vhodné používat weijing u zásaditých surovin, neboť může s ními reagovat za uvolňování čpavku, který by mohl ovlivnit vůni pokrmu.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do národní kuchyně
    HOME
    [CNW:Counter]