Ochucené octy ovocem
(Z časopisu "Zahradkář", srpen a červen 2009, česká kuchyně)

Malinový ocet
Malinový ocet - s čerstvými malinami patří k oblíbeným ochuceným vinným octům na základě bílého vinného octa. Smíchaná malinově- octová směs ředěná podle chuti vodou ochlazuje v letě naopak a je v zimě a na podzim vhodný u horečnatých stavů nebo jako kloktadlo při bolestech v krku. Také omáčkám, salátům dodává dobrou chuť, stejně tak dochutí marinády a různé polevy. Lze jej použít také na samotné čerstvé ovoce k ochucení. Stejně nebo podobně můžeme připravit např. ocet jahodový. V Japonsku se údajně v poslední době začala módní obliba pít nápoje na základě octů ochucených ovocem.
Komerční ovocné octy-ilustrační obrázekSuroviny:
  • 1 litr malinové šťávy
  • 1 litr bílého vinného octa
  • 1 šálek cukru.
    Postup přípravy:
  • Všechny uvedené suroviny naplníme do vypařených lahví se šroubovým uzávěrem nebo zátkou.

    Jahodový ocet
    Jahodový ocet - příjde také vhod především v letních měsících.m Používáme jej ke kořenění omáček, jako přísadu do kotejlů, k přípravě limonád z vody, minerálek i sodovky. Uskladněný v chladné místnosti nebo ve spodní časti ledničky vydrží až 5 měsíců bez zakalení. Při jeho přípravě je však nutno dbát na důkladné umytí plodů. Používáme většinou plody menší, méně vzhledné, drobné - na konci jahodové sezóny, ale dobře vyzrálé, pevné a však každopádně nenahnilé.
    Suroviny:
  • 250 g jahod omytých a odkapaných
  • 500 ml 8% octa
  • 250 g krystalového cukru.
    Postup přípravy:
  • Jahody omyjeme pod tekoucí vodou a necháme odkapat.
  • Ovoce ve skleněné nádobě zalijeme octem a necháme čtyři dny v mírně teplé místnosti stát.
  • Pak kapalinu přefiltrujeme přes hustší síto nebo řidší plátynko.
  • Přidáme krystalový cukr a vaříme za současného míchání až do rozpuštění cukru.
  • Jahodový ocet rozlijeme ještě teplý do menších horkou vodou vypařených lahví a pečlivě je zazátkujeme nebo zavíčkujeme.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]