Ochucené octy ovocem
(Z časopisu "Zahradkář", srpen a červen 2009, česká kuchyně)
Malinový ocetMalinový ocet - s čerstvými malinami patří k oblíbeným ochuceným vinným octům na základě bílého vinného octa. Smíchaná malinově- octová směs ředěná podle chuti vodou ochlazuje v letě naopak a je v zimě a na podzim vhodný u horečnatých stavů nebo jako kloktadlo při bolestech v krku. Také omáčkám, salátům dodává dobrou chuť, stejně tak dochutí marinády a různé polevy. Lze jej použít také na samotné čerstvé ovoce k ochucení. Stejně nebo podobně můžeme připravit např. ocet jahodový. V Japonsku se údajně v poslední době začala módní obliba pít nápoje na základě octů ochucených ovocem.
Suroviny:1 litr malinové šťávy1 litr bílého vinného octa1 šálek cukru.
Postup přípravy:Všechny uvedené suroviny naplníme do vypařených lahví se šroubovým uzávěrem nebo zátkou.
Jahodový ocetJahodový ocet - příjde také vhod především v letních měsících.m Používáme jej ke kořenění omáček, jako přísadu do kotejlů, k přípravě limonád z vody, minerálek i sodovky. Uskladněný v chladné místnosti nebo ve spodní časti ledničky vydrží až 5 měsíců bez zakalení. Při jeho přípravě je však nutno dbát na důkladné umytí plodů. Používáme většinou plody menší, méně vzhledné, drobné - na konci jahodové sezóny, ale dobře vyzrálé, pevné a však každopádně nenahnilé.
Suroviny:250 g jahod omytých a odkapaných500 ml 8% octa250 g krystalového cukru.
Postup přípravy:Jahody omyjeme pod tekoucí vodou a necháme odkapat.Ovoce ve skleněné nádobě zalijeme octem a necháme čtyři dny v mírně teplé místnosti stát.Pak kapalinu přefiltrujeme přes hustší síto nebo řidší plátynko.Přidáme krystalový cukr a vaříme za současného míchání až do rozpuštění cukru.Jahodový ocet rozlijeme ještě teplý do menších horkou vodou vypařených lahví a pečlivě je zazátkujeme nebo zavíčkujeme.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
HOME