Pasta ze stvolů česneku-paličáku
(Zdeňka Sikorová, Bystřice, str, 20, červenec 2006, česká kuchyně)
Česnek paličák - je vybíhavý druh česneku, jehož název se odvozuje od květního stvolu jež vytvářejí odrůdy z této skupiny. Je zakončený tzv. palicí, která se musí včas vylomit, aby se česnek zbytečně nevysiloval tvorbou pacibulek. Poznáme ho také po rozkrojení cibule, která má uprostřed tuhý střed a kolem něj jsou pravidelně rozmístěné jednotlivé stroužky. Vybíhavé česneky (paličáky) vytvářejí květní stvol, později s "pacibulkami", kterými lze česnek množit. Odlomené stonky se obvykle u nás v zahradnictví vyhazujích a často i ve velkém množství většinou na kompost. Přitom jsou v našich kuchyních zajímavou a cenou surovinou, ze které je možno přídavkem dalších různých surovin (např. mandlí, rajčat, piniových nebo vlašských oříšků, chilli papriček, sýru parmazán či ricotta aj.) připravit chutnou více méně pikantní pastu. Měkké části stvolů paličáku můžeme také zavařovat jako např. zelené fazolky nebo stejně dusit samotné. V zahraniči řada farem např. ZDE pěstuje paličák a stvoly dodávají na trh nebo je samy zpracovávají na výrobky-nejčastěji pesta. Tuto pastu můžeme používat k masům, na toasty, lívance, do omáček a všude tam, kde potřebujeme pokrm vylepšit jemnou chutí česneku. Cibule česneku paličáku bývají veliké, s nafialovělými suknicemi stroužků. Nevybíhavé odrůdy (nepaličáky) mají zpravidla stroužky s bílými suknicemi a nevytvářejí květní stvol. Obecně česnek, pochází ze Střední Asie a je starou kulturní rostlinou. Jeho léčivé účinky znali již staří Indové, Babylóňané a Egypťané před několika tisíciletími. Má schopnost rozšiřovat cévy a je účinný při arterioskleróze. Tučné pokrmy činí stravitelnějšími. Česnek paličák je považován vůbec za nejlepší česnek, neboť obsahuje spoustu účinných látek ve správných poměrech. Pokud to dovoluje receptura používáme česnek často při vaření a lze ho jíst syrový, pak nejlépe krájený nebo strouhaný např. na toastech. Česnekové stroužky lze v kuchyni i lisovat či třít, pak však vzniká ale vláknitější konzistence, která se tíže mísí s ostatními ingrediencemi. Musíte-li česnek vařit, činíme tak jen krátce a nejlépe je když jej vložíme do vařeného pokrmu až na posledních deset minut.
Palice česneku s květním stvolemSuroviny:
  • čerstvé stvoly pacibulek česneku paličáku
  • 1-2 rajčata nebo více dle viskozity pasty
  • 1 lžíce jedlého oleje, není nutná
    Postup přípravy:
  • Stonky odlomené z česneku paličáku pokud jsou měkké odřežeme, odstraníme i zárodek česnekového květenství.
  • Stonky nakrájíme najemno a rajčata na čtvrtky.
  • Do mixeru vložíme rajčata, pomalu mixujeme a postupně přidáváme nakrájené kousky česnekových stonků.
  • Mixujeme za přídavku soli až na požadovanou texturu pasty.
  • Připravenou česnekovou pastu uchováváme v menších skleničkách se šroubovým uzávěrem nejlépe v lednici, kde vydrží poměrně dlouho.
  • Nahoru můžeme, ale nemusíme nalít lžíci jedlého oleje, která chrání povrch skladované pasty před vzdušným kyslíkem-tj.oxidací.

    Česnekové pesto s mandlemiPasta z česnekových stvolů a mandlí - Garlic Scape and Almond Pesto
    (Recept z Internetu, převzato do DDK červenec 2009)
    Suroviny pro 1 šálek pasty:
  • 10 stvolů česneku paličáku
  • 1/3 až 1/2 šálku jemně nastrouhaného parmazánu
  • 1/2 šálku loupaných mandlí (můžeme je nakrájet)
  • 1/2 šálku olivového oleje
  • mořská sůl dle chuti
    Postup přípravy:
  • Vložíme nařezané kousky z měkkých stvolů česneku paličáku, sýr, mandle a polovinu olivového oleje do mixeru (nebo do hmoždíře apod).
  • Rozmělňujeme všechny spolu všechny suroviny a přidáme zbývající olej.
  • Pokud chceme, můžeme vmíchat i další sýr dle chuti a ještě dosolit či opepřit.

    VIDEO z přípravy česnekové pasty
  • Garlic Scape Pesto - Maria připravuje pesto z česnekových lodyh paličáku na své zahradě.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]