Rychlokvašené zelné listy
(Jaroslav Zahálka: Balkánská kuchyně", str. 185, Merkur Praha, 1981, balkánská kuchyně)Rychlokvašené zelné listy - se podomácku připravují v balkánských zemích, zejména v Chorvatsku a Bosně, pro přípravu oblíbeného a slavnostního pokrmu "sarmy". Sarma jsou obecně velmi oblíbené zelné závitky, plněné růzmanitou směsí z masa (skopové, hovězí, vepřové aj.), někdy ještě doplněnou rýží a s kořením. Je to slavnostní pokrmem připravovaný hlavně v předvečer Nového roku a o svatbách. Na rozdíl od Balkánu se ve východoevropských zemích (i u nás) používá k zabalení směsí mletého masa listů ze syrového zelí. Podle tohoto receptu si můžeme pravou chorvatskou sarmu připravit a vzpomínat na prosluněnou Makarskou riviéru (viz recept na pokrmy ZDE. Listy při teplé pokojové teplotě zkvasí za pouhý týden a mužeme je používat k přípravě sarmy.
Suroviny:1 hlávka zelí1 litr vody1 lžička solikmín
Postup přípravy:Ze zelné hlávky odstraníme vrchní poškozené listyHlávku zelí vložíme do přiměřeně velkého hrnce a zalijeme vařící vodou.Po třech minutách hlávku vyndáme, ochladíme pod tekoucí vodou a necháme odkapat.Vrchní velké listy odlomíme, stočíme a vkládáme je do předem připravené čisté sklenice.Když listy poskládáme, znovu je zalijeme horkou osolenou vodou s kmínem (dáváme pozor, aby nám láhev nepraskla).Pak listy zatížíme, aby zůstaly potopeny, sklenici zakryjeme pergamenovým papírem a ovážeme.Uložíme na teplém místě, kde obsah zkvasí během týdne; listy používáme na přípravu sarmy.Kysanému zelí - blahořečila ve svém článku chorvatská expertka Lejla Kazinićová Krehová, která spolupracovala na výzkumu účinků s londýnskou King´s College. „Data posbíraná v londýnské King´s College jasně dokazují, že zelí je nejlepší přirozenou viagrou. Je možná těžké uvěřit tomu, že kysané zelí je jedním z nejsilnějších afrodisiak, ale britské důkazy o tom hovoří zcela jasně. Já teď mohu jen předpokládat, že tento lék vyzkouší každý muž. Jezte zelí dvakrát denně a uvidíte, jak výrazně se vaše sexuální energie zvýší,“ uvedla doktorka Krehová pro chorvatský Vecernji List.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME