Cibuláda
(Podle časopisu "Apetit", srpen 2008)
Cibuláda - neboli cibulová zavařenina se hodí ke grilovanému a pečenému masu. Vydrží několik týdnů naplněná do pěkných menších skleniček. Ve tmavé spíži neotevřená vydrží měsíc. V chladničce je použitelná po otevření zhruba tři týdny. Než se dáme do jídla, vyndáme ji z chladničky a necháme ohřát na pokojovou teplotu. Při podávání např. ke steaku, kuřeti nebo klobásám či párkům cibuládu prohřejeme v kastrůlku na plotně, v troubě nebo v mikrovlnce.
Suroviny:
  • 80 ml olivového oleje
  • 2 kg cibule, na kolečka
  • 150-200 g hnědého cukru nebo dle chuti
  • 250 ml červeného vínného octa nebo dle chuti
  • mořská sůl, dle chuti
  • čerstvě drcený černý pepř

    Postup přípravy:
  • Na středním plameni zahřejeme ve velkém hlubokém kastrolu olej a vsypeme cibuli a po chvíli smažení cukr.
  • Cibule by měla zezlátnout a zkaramelizovat za přispění cukru.
  • Přiklopíme poklicí a dusíme asi čtyřicet minut za občasného promíchání.
  • Přidáme ocet (podle chuti), sůl a pepř a promícháme, aby se karamelizovaný cukr lépe rozpustil.
  • Poznámka: Cukr a ocet dáváme podle naší chuti, tj. podle toho máme-li rádi spíš sladkou nebo pikantnější octovou chuť.
  • Vaříme a mícháme ještě deset minut, aby zavařenina zhoustla a šťáva se změnila v sirup. Výsledek rozdělíme do menších sklenic a pak skladujeme, rozdáváme přátelům a používáme.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]