Cibuláda
(Podle časopisu "Apetit", srpen 2008)Cibuláda - neboli cibulová zavařenina se hodí ke grilovanému a pečenému masu. Vydrží několik týdnů naplněná do pěkných menších skleniček. Ve tmavé spíži neotevřená vydrží měsíc. V chladničce je použitelná po otevření zhruba tři týdny. Než se dáme do jídla, vyndáme ji z chladničky a necháme ohřát na pokojovou teplotu. Při podávání např. ke steaku, kuřeti nebo klobásám či párkům cibuládu prohřejeme v kastrůlku na plotně, v troubě nebo v mikrovlnce.
Suroviny:80 ml olivového oleje2 kg cibule, na kolečka150-200 g hnědého cukru nebo dle chuti250 ml červeného vínného octa nebo dle chutimořská sůl, dle chutičerstvě drcený černý pepř
Postup přípravy:Na středním plameni zahřejeme ve velkém hlubokém kastrolu olej a vsypeme cibuli a po chvíli smažení cukr.Cibule by měla zezlátnout a zkaramelizovat za přispění cukru.Přiklopíme poklicí a dusíme asi čtyřicet minut za občasného promíchání.Přidáme ocet (podle chuti), sůl a pepř a promícháme, aby se karamelizovaný cukr lépe rozpustil. Poznámka: Cukr a ocet dáváme podle naší chuti, tj. podle toho máme-li rádi spíš sladkou nebo pikantnější octovou chuť.Vaříme a mícháme ještě deset minut, aby zavařenina zhoustla a šťáva se změnila v sirup. Výsledek rozdělíme do menších sklenic a pak skladujeme, rozdáváme přátelům a používáme.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
HOME