Bezinkový džem s jablky
(Recept z časopisu "Zahrádkář", , září 2006)
Bez černý (Sambucus nigra L.) - lidově zvaný bezinky, psí bez, smradlavý bez, smradinky, kozičky. Staré české úsloví praví: "Před heřmánkem smekni, před bezem klekni." Bez černý je již od nepaměti oblíbenou léčivou rostlinou. Je rozšířen po celé Evropě a Malé Asii až do západní Sibiře. Dříve se úmyslně vysazoval u venkovských stavení jako léčivá bylina. Vzhledem k tomu, že jsou jeho semena roznášena ptáky, vyskytuje se dnes hojně všude u zdí, plotů na rumištích a v zanedbaných zahrádkách. Bezinky jsou plodenstvím bezu, které poskytují drogu Fructus sambuci, glykosidy, antokyan, karoteny, vitamín C, B, cholin aj. Z těchto plodů se připravuje tmavorudé bezinkové víno, a dnes slouží pro průmyslovou i domácí výrobu kompotů, džemů aj.
Suroviny:
  • 1 hm. díl bezinek
  • 1 hm. díl jablek, oloupaných, nakrájených na kostičky
  • 3/4 hm. dílu cukr
  • petoza
  • citrónová šťáva podle chuti
  • skořice


  • Postup přípravy:
  • Připravíme si hmotnostně stejné množství bezinek a jablek.
  • Kostičky jablek rozdusíme, přidáme omyté bezinky a vaříme s polovinou množství cukru asi čtvrt hodiny.
  • Pak přidáme druhou půlku cukru, petózu a znovu povaříme.
  • Ochutíme citrónovou šťávou a skořicí.
  • Horký bezinkový džem plníme do skleniček, které obrátíme dnem vzhůru, necháme vychladnout a uskladníme.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]