Čatní ze zelených rajčat
(Z časopisu "Zahradkář", září 2005)
Chatni, chutney, čatní nebo čatný - je krémovitá omáčka zvýrazňující chuť pokrmu nebo slouží jako dochucovací doplněk. Podává se především k masu a většinou stačí lžička nebo dvě. Bývá přirovnáváno k salse z latinsko-americké kuchyně, nebo ke kořeněným omáčkám z evropské kuchyně. Původem jsou z Indie, kde bylo vyráběno z různého čerstvého ovoce a koření. Během koloniálního období je Britové přivezli domů a odtamtud se jeho obliba rozšířila do ostatních britských kolonií a dnes je v oblibě světově. Je vhodné ke studenému masu, k rybě a drůbeži, grilovanému masu, k sýrům apod. Původní bylo připravováno ze surovín jako je mango, kokosový ořech aj., ale potom jakmile se rozšířilo a začalo se vyrábět z různého dostupného ovoce a zeleniny v dané zemi, včřetně zelených rajčat. Zelená nedozrálá rajčata obsahují některá zdraví ohrožující látky, zejména "solanin". Proto se nedoporučuje konzumovat je samotná natož a ve velkém množství. Už 25 mg solaninu může způsobit nepříjemnosti – přibližně tolik je v jednom nezralém rajčeti. Při poloviční zralosti klesá obsah na méně než 2 mg, což je neškodné množství. Problematické jsou speciality ze zelených rajčat. Především Američané a Jihoevropané milují kyselou chuť nezralých rajčat. Tradičně jde o nezralé zbytkové plody, které se neupravené nebo nakládané zužitkují na konci sklizně. Kdo se bez nich neobejde, měl by vědět, jak s nimi zacházet. Několik lžic cukru může v zavařeninách ze zelených rajčat redukovat obsah solaninu na nezávadné množství. Kvašení zase sníží množství solaninu v mléčně kyselých naložených rajčatech. Přesto se nedoporučuje jíst více než 100 gramů těchto výrobků. Za zdravotně rizikové se považují sladkokyselá nakládaná a pečená zelená rajčata. Pro tyto recepty lze použít zřídka pěstovaný druh rajčat označený jako Green-Zebra-Tomate. Tato rajčata mají i ve zralém stavu zelenou slupku a žádný solanin neobsahují.
Suroviny:
  • 1 kg zelených nedozrálých rajčat
  • 1 velká cibule
  • 6 stroužků česneku
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžička kari
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1/2 lžičky pálivé papriky
  • 1 šálek cukru
  • 1 šálek octa
  • 3 lžíce rozinek opraných v octě.

    Postup přípravy:
  • Rajčata oloupeme a rozemeleme na masovém strojku zároveň s cibulí a česnekem.
  • Pomleté suroviny posypeme solí, kari, zázvorem a paprikou.
  • Do zahuštěné masy přidáme cukr, ocet a rozinky a vše vaříme asi 15 minut.
  • Mezitím připravíme menší sklenice, nahřejeme je a ještě horké čatní do nich nalijeme, ihned uzavřeme víčkem.

    Poznámka DDK
    Solanin
    - je v čistém stavu bílá krystalická látka silně hořké chuti a špatně rozpustná ve vodě. Tento tepluvzdorný jed se skrývá především v lilkovitých rostlinách, jako jsou například nezralá rajčata. Solanin obsahují také zelené a naklíčené brambory, které byly skladovány na příliš světlých nebo teplých místech. Otrava solaninem se může projevovat jako nevolnost se zvracením nebo žaludečními křečemi. Od 400 mg výše mohou být následky smrtelné. Tak-že s nedozrálými rajčaty opatrně.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]