Česnekové pasty 2x
Česneková pasta v soli a tuku
(Z časopisu "Zahradkář", září 2005)
Suroviny:1 kg oloupaného česneku200-300 g soli400 g sádla nebo stoprocentního tuku (ztuženého pokrmového tuku)
Postup přípravy:Česnek umeleme na masovém strojku, dobře promícháme se solí a necháme aspoň hodinu odležet v nádobě z jiného materiálu než je kov.Tuk rozpustíme a udržujeme prohřátý, zatím co do něho vmícháváme směs česneku se solí.Spolu dusíme při velmi mírné teplotě.Jakmile se na povrchu objeví pěna, odstavíme z plamene.Za občasného míchání necháme prochladnout a plníme ještě teplou směs do malých suchých sklenic. Sklenice uzavřeme víčky ve chvíli, kdy pasta zcela vychladne.Uložíme a skladujeme v chladnu a temnu.
Česneková pasta v soli
(Z časopisu "Flóra na zahradě", čís. 10, říjen 2005)
Suroviny:1 kg oloupaného česneku300 - 350 g soli
Postup přípravy:Rozmačkaný nebo umletý česnek dobře promícháme se solí a napěchujeme do sklenic.Povrch ještě zasypeme solí, sklenice uzavřeme a vložíme do ledničky.Přidáváme před dovařením nebo do hotových jídel, která předtím již nesolíme.
ZPĚT do kapitolyHOME