Nevařená malinová šťáva
(Z časopisu "Flora na zahradě", červenec 2006)
Suroviny:2,5 kg malin2 l vody50 g kyseliny citrónovéna 1 kg šťávy 1 kg cukru
Postup přípravy:Ovoce promačkáme, přidáme vodu,kyselinu citrónovou a necháme 24 hodin na chladném místě.Druhý den šťávu prolisujeme a přecedíme přes plátno. Získanou šťávu odvážíme a přidáme vypočtené množství cukru.Na mírném ohni uvedeme malinový cukerný roztok téměř k varu, ale nevaříme a pěnu, která se na povrchu tvoří sbíráme.Ještě horkou šťávu nalijeme do čistých vypařených lahvía ihned zazátkujeme.Do zbylé dřeně přidáme jeden litr vody a opět necháme vylouhovat přes noc. Přidáme trochu kyseliny citrónové a získáme stejným postupem"druhák".
ZPĚT do kapitolyHOME