Mišpulová zavařenina
(Recept z časopisu "Zahrada" čís. 9, str. 25, září 2005)

Mišpule německá
Mišpule obecná, Mespilus germanica - je ovocná dřevina keřovitého až stromovitého vzrůstu. I přesto, že má mnoho cenných vlastností je u nás pěstována jen zřídka. Vzhledem k vysokému obsahu tříslovin jsou plody stravitelné až po prvních mrazících, tj. po jejich změknutí. Vedle přímé konzumace v syrovém stavu jsou plody mišpule vhodné po přimíchání k hruškám či jablkám při výrobě ovocného moštu nebo zavařenin. Vedle produkce zajímavého ovoce plní mišpule v zahradě zároveň okrasnou funkci. Díky své osobité "pokroucené" tmavé siluetě tvoří zde zajímavý prvek i v zimě. Plody jsou oblíbenou zimní potravou ptáků, kterých si musíme na zahrádce jako našich pomocníčků vážit. Z mišpulové zavařeniny, připravené podle následujícího receptu, můžeme připravit chutný dezert, když ji na dochucení rozšleháme s medem nebo javorovým sirupem, nalijeme do sklenek, přizdobíme šlehačkou a kousky mandlového pečiva.

Suroviny:
  • 1 kg mišpulí
  • 1 velký nebo 2 malé citróny
  • 3 hřebíčky
  • 600 ml jablečného moštu
  • asi 1 kg třtinového cukru


  • Postup přípravy:
  • Ovoce omyjeme a nakrájíme, přidáme hřebíček a mošt.
  • Vaříme tak dlouho, až plody změknou.
  • Pak hmotu propasírujeme, zvážíme a přidáme množství cukru odpovídající 3/4 její hmotnosti.
  • Když je směs dostatečně hustá, naplníme jí do vypařených sklenic a zavíčkujeme.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]