Mišpulová zavařenina
(Recept z časopisu "Zahrada" čís. 9, str. 25, září 2005)
Mišpule obecná, Mespilus germanica - je ovocná dřevina keřovitého až stromovitého vzrůstu. I přesto, že má mnoho cenných vlastností je u nás pěstována jen zřídka. Vzhledem k vysokému obsahu tříslovin jsou plody stravitelné až po prvních mrazících, tj. po jejich změknutí. Vedle přímé konzumace v syrovém stavu jsou plody mišpule vhodné po přimíchání k hruškám či jablkám při výrobě ovocného moštu nebo zavařenin. Vedle produkce zajímavého ovoce plní mišpule v zahradě zároveň okrasnou funkci. Díky své osobité "pokroucené" tmavé siluetě tvoří zde zajímavý prvek i v zimě. Plody jsou oblíbenou zimní potravou ptáků, kterých si musíme na zahrádce jako našich pomocníčků vážit. Z mišpulové zavařeniny, připravené podle následujícího receptu, můžeme připravit chutný dezert, když ji na dochucení rozšleháme s medem nebo javorovým sirupem, nalijeme do sklenek, přizdobíme šlehačkou a kousky mandlového pečiva.
Suroviny:1 kg mišpulí1 velký nebo 2 malé citróny3 hřebíčky600 ml jablečného moštuasi 1 kg třtinového cukru
Postup přípravy:
Ovoce omyjeme a nakrájíme, přidáme hřebíček a mošt.Vaříme tak dlouho, až plody změknou.Pak hmotu propasírujeme, zvážíme a přidáme množství cukru odpovídající 3/4 její hmotnosti.Když je směs dostatečně hustá, naplníme jí do vypařených sklenic a zavíčkujeme.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME