Rychlý kdoulový rosol
(Recept z časopisu "Zahrada" čís. 10, str. 52, říjen 1996)
Plod kdoule obecné
- se nedá přímo konzumovat. Teprve po tepelné úpravě vynikne jeho osobité a příjemné aroma. Plody kdoule na zahradě češeme až v říjnu, necháme je na stromě co nejdéle dozrávat, tím ztrácí kamenitá zrnka vyskytující se v nedozrálé dužině. Plody následně zpracujeme po krátkém odležení v teple a suchu, kdy dozrají a stabilizuje se jejich aroma. Po oloupání plody rychle hnědnou, proto je hned vhazujeme do vody s citrónovou šťávou nebo špetkou kyseliny citrónové. Nejčastěji se kdoule zpracovávají na vynikající rosoly, džemy a marmelády, neboť obsahují 1,8 % pektinu.
Suroviny:1 kg oloupaných kdoulí1 kg oloupaných jablekslupky a jadřince z loupaných kdoulí a slupky z jablek2 kg cukru1 litr vody
Postup přípravy:
Omyté plody oloupeme a slupky i jadřince kdoulí a slupky z jablek odkládáme do hrnce s litrem vody. Pak je povaříme půl hodiny, přecedíme do kastrolu s nakrájenými kdoulemi, jablky a cukrem.Za stálého míchání vše rozvaříme do viskózní konzistence.Ještě horké nalijeme do skleniček, zavíčkujeme, skleničky obrátíme a necháme vychladnout.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME