Rychlý kdoulový rosol
(Recept z časopisu "Zahrada" čís. 10, str. 52, říjen 1996)

Plod kdoule obecné - se nedá přímo konzumovat. Teprve po tepelné úpravě vynikne jeho osobité a příjemné aroma. Plody kdoule na zahradě češeme až v říjnu, necháme je na stromě co nejdéle dozrávat, tím ztrácí kamenitá zrnka vyskytující se v nedozrálé dužině. Plody následně zpracujeme po krátkém odležení v teple a suchu, kdy dozrají a stabilizuje se jejich aroma. Po oloupání plody rychle hnědnou, proto je hned vhazujeme do vody s citrónovou šťávou nebo špetkou kyseliny citrónové. Nejčastěji se kdoule zpracovávají na vynikající rosoly, džemy a marmelády, neboť obsahují 1,8 % pektinu.
Kdoule obecnáSuroviny:
  • 1 kg oloupaných kdoulí
  • 1 kg oloupaných jablek
  • slupky a jadřince z loupaných kdoulí a slupky z jablek
  • 2 kg cukru
  • 1 litr vody


  • Postup přípravy:
  • Omyté plody oloupeme a slupky i jadřince kdoulí a slupky z jablek odkládáme do hrnce s litrem vody. Pak je povaříme půl hodiny, přecedíme do kastrolu s nakrájenými kdoulemi, jablky a cukrem.
  • Za stálého míchání vše rozvaříme do viskózní konzistence.
  • Ještě horké nalijeme do skleniček, zavíčkujeme, skleničky obrátíme a necháme vychladnout.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]