Citrusová marmeláda
(Od MUDr Zdeňky Čermákové, Lázně Luhačovice, 1965)
Citrusovou marmeládu - vařila moje sestra Zdeňka, která byla primařkou ve "Vyšetřovacím ústavu" v Luhačovicích. Moje sestra Zdena byla jako lékařka oblíbená a snažila se být ve svém oboru co nejvíce znalá a byla mu bytostně oddaná. Často se zde mohla setkávat s řadou populárních lidiček, kteří si sem rádi chodili léčit svoje neduhy, kteří ji napsali do jejího pečlivě vedeného "památníčku" hezká slova. Po jejím úmrtí tato vzácná relikvie již nebyla v její kanceláři nalezena. Častými jejími pacienty byli např. herci Oldřich Nový, Vladimír Menšík a Vítězslav Černý nebo u dětí tehdy tolik populární imitátor zvuků "strýček Jedlička", který prý ani na lázeňské promenádě nezapomínal nic ze svého umění a se zaujetím zde kokrhal a chrochtal, k udivu a pobavení lázeňských hostů. Častým a vděčným hostem byl např. i akademický malíř Zdeněk Volejník-malíř Luhačovic a spousta dalších návštěvníků z celého světa. Vždy si slibovala, že až bude mít více času bude šít, plést a hlavně vařit. Připravovala se na tu chvíli tak, že zapisovala do svého deníčku od známých doporučované kuchařské recepty a navštěvovala různé kurzy vaření. Bohužel, už své zbnalosti nemohla využít, neboť nečekaně náhle zemřela při cestě z práce přímo na lázeňské kolonádě. Z těchto jejich zápisků jsem několik předpisů na různé pokrmy již do DDK zařadil. U marmelády z citrusů poznačila: ". . je ohromná, třeba namazaná na veku s máslem nebo i na vánočku". Z uvedeného množství surovin lze získat poměrně hodně této skvělé marmelády; klidně ji můžeme udělat jen z poloviční dávky.
Suroviny:
  • 4 větší pomeranče
  • 4 velké citróny
  • 1 grapefruit
  • 2,5 litru převařené vody
  • 2,2 kg cukru

    Postup přípravy:
  • Plody citrusů důkladně omyjeme v horké vodě.
  • Šťávu z citrusů nejdříve vytlačíme a pak plody i s omytou kůrou nakrájíme na tenké proužky nebo čtverečky.
  • Jádra odstraníme a zavážeme do plátěného pytlíku.
  • Všechnu šťávu, s nakrájeným ovocem a jádry zavázané v plátěném pytlíčku zalijeme převařenou vodou a necháme máčet přes noc v porcelánové nebo skleněné nádobě.
  • Druhý den vše vaříme asi dvě hodiny až je nakrájené ovoce měkké.
  • Pak přisypeme cukr a pokračujeme ve svařování jen asi 20-30 minut nebo až kapka kápnutá na sklíčku již zrosolovatí.
  • Je výhodné vařit spíše déle bez cukru a po jeho přidání pak již jen kratší dobu proto, aby marmeláda nezhnědla od vytvořeného karamelu.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]