Květinové octy, bezinkový med, sirup a šumivý nápoj
(Eva Šafářová: "Zima se zeptá", Sešity domácího hospodaření, svazek 109, strana 28, Práce Praha 1981 a Marie Pancnerová, Kyjov Morava 1937)"Teta Maři" z Kyjova - ve svém úhledně sepsaném receptáři měla i několik květinových octů, připravovaných zalitim květů fialek, karafiátů a růží vinným octem s následným několikadenním vyluhováním. Zde jsou:
Fialkový ocet - Bezinkový ocet - Bezinkový med a sirup - Bezinkový šumivý nápoj
Fialkový ocetNatrháme květy fialek do 3/4 objemu láhve, kterou si k tomu nachystáme a zalijeme octem. Láhev uzavřeme pergamenem nebo víčkem a nahoře probodneme třeba jehlou, abychom vytvořili malou dírku.Takto uzavřenou sklenici necháme 2-4 dny na teplém místě. Pak obsah lahve přecedíme přes plátno a hotový květinkový ocet uchováváme v uzavřené lahvi.Podobně se připravujeme ocet karafiátový, růžový a nakonec i velmi populární bezinkový ocet
nahoru
Bezinkový ocet
Suroviny:250 - 300 g bezinkových květů1 citrón
1 litr vody1 kg cukru
Postup přípravy:Dřívější hospodyně z květů černého bezu připravovaly bezinkový ocet. Do větší sklenice naskládaly čisté květy až k hrdlu a zalily octem. Sklenici dobře zavázaly a nechaly stát v chladnu asi dva týdny. Po přefiltrování přidávaly bezinkový ocet ke zlepšení chuti do salátů, ale zejména při horečnatých onemocněních potíraly pacientům chodidla a dlaně.
V současnosti se častěji připravuje z květů bezinkový med, bezinkový sirupa dokonce i šumivý nápoj.
nahoru
Bezinkový med a sirup
Suroviny:250 - 300 g květů bezu1 citrón1 kg cukru
Postup přípravy:Květy bezu osprchujeme studenou vodou a prohlédneme zda v nich není ukryt hmyz, který je zde rád vyhledává. Potom je zalijeme litrem vody. Přidáme oloupaný na plátky nakrájený a jader zbavený citrón a povaříme asi čtvrt hodiny.Odstavíme a necháme v chladnu stát 24 hodin.Druhý den přecedíme kapalinu přes čisté plátno a květ rukou vymačkáme.Přidáme cukr a svaříme do zhoustnutí ("na nitku"). Plníme za horka do skleniček a povazujeme.Při přípravě sirupu svaříme na menší viskozitu. Přidáváme do čaje při nachlazení, kašli a pro vypocení.
nahoru
Bezinkový šumivý nápoj
(Marie Havelková: "Ovoce a zelenina ve skle", Merkur Praha, 1981)
Suroviny:2 květy černého bezu400 g cukru4 litry vody1 citrón1/8 litru ovocného nebo obyčejného 8% octa.
Postup přípravy:Do převařené vychladlé vody vložíme bezové květy, cukr, omytý a na plátky nakrájený citrón i s kůrou, ale zbavený jader a přilijeme ocet. Sklenici povážeme plátnem, nalijeme do lahví se šroubovým uzávěrem a vzduchotěsně uzavřené lahve uložíme 2 - 3 týdny do studeného sklepa. Nápoj po otevření šumí.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
HOME