Květinové octy, bezinkový med, sirup a šumivý nápoj
(Eva Šafářová: "Zima se zeptá", Sešity domácího hospodaření, svazek 109, strana 28, Práce Praha 1981 a Marie Pancnerová, Kyjov Morava 1937)
"Teta Maři" z Kyjova - ve svém úhledně sepsaném receptáři měla i několik květinových octů, připravovaných zalitim květů fialek, karafiátů a růží vinným octem s následným několikadenním vyluhováním. Zde jsou:
Fialkový ocet - Bezinkový ocet - Bezinkový med a sirup - Bezinkový šumivý nápoj

Fialkový ocet
  • Natrháme květy fialek do 3/4 objemu láhve, kterou si k tomu nachystáme a zalijeme octem.
  • Láhev uzavřeme pergamenem nebo víčkem a nahoře probodneme třeba jehlou, abychom vytvořili malou dírku.
  • Takto uzavřenou sklenici necháme 2-4 dny na teplém místě.
  • Pak obsah lahve přecedíme přes plátno a hotový květinkový ocet uchováváme v uzavřené lahvi.
  • Podobně se připravujeme ocet karafiátový, růžový a nakonec i velmi populární bezinkový ocet
    nahoru

    Bezinkový ocet
    Suroviny:
  • 250 - 300 g bezinkových květů
  • 1 citrón
  • 1 litr vody
  • 1 kg cukru
    Postup přípravy:
  • Dřívější hospodyně z květů černého bezu připravovaly bezinkový ocet.
  • Do větší sklenice naskládaly čisté květy až k hrdlu a zalily octem.
  • Sklenici dobře zavázaly a nechaly stát v chladnu asi dva týdny.
  • Po přefiltrování přidávaly bezinkový ocet ke zlepšení chuti do salátů, ale zejména při horečnatých onemocněních potíraly pacientům chodidla a dlaně.
    V současnosti se častěji připravuje z květů bezinkový med, bezinkový sirupa dokonce i šumivý nápoj.
    nahoru

    Bezinkový med a sirup
    Suroviny:
  • 250 - 300 g květů bezu
  • 1 citrón
  • 1 kg cukru
    Postup přípravy:
  • Květy bezu osprchujeme studenou vodou a prohlédneme zda v nich není ukryt hmyz, který je zde rád vyhledává.
  • Potom je zalijeme litrem vody.
  • Přidáme oloupaný na plátky nakrájený a jader zbavený citrón a povaříme asi čtvrt hodiny.
  • Odstavíme a necháme v chladnu stát 24 hodin.
  • Druhý den přecedíme kapalinu přes čisté plátno a květ rukou vymačkáme.
  • Přidáme cukr a svaříme do zhoustnutí ("na nitku").
  • Plníme za horka do skleniček a povazujeme.
  • Při přípravě sirupu svaříme na menší viskozitu.
  • Přidáváme do čaje při nachlazení, kašli a pro vypocení.
    nahoru

    Bezinkový šumivý nápoj
    (Marie Havelková: "Ovoce a zelenina ve skle", Merkur Praha, 1981)
    Suroviny:
  • 2 květy černého bezu
  • 400 g cukru
  • 4 litry vody
  • 1 citrón
  • 1/8 litru ovocného nebo obyčejného 8% octa.
    Postup přípravy:
  • Do převařené vychladlé vody vložíme bezové květy, cukr, omytý a na plátky nakrájený citrón i s kůrou, ale zbavený jader a přilijeme ocet.
  • Sklenici povážeme plátnem, nalijeme do lahví se šroubovým uzávěrem a vzduchotěsně uzavřené lahve uložíme 2 - 3 týdny do studeného sklepa.
  • Nápoj po otevření šumí.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]