Léčivý sirup z bezinek
(Eva Šafářová:"Zima se zeptá", sešity domácího hospodaření, svazek 109, str. 28, Práce Praha, 1981)
Bez černý (Sambucus nigra L.) - lidově zvaný bezinky, psí bez, smradlavý bez, smradinky, kozičky. Staré české úsloví praví: "Před heřmánkem smekni, před bezem klekni." Bez černý je již od nepaměti oblíbenou léčivou rostlinou. Je rozšířen po celé Evropě a Malé Asii až do západní Sibiře. Dříve se úmyslně vysazoval u venkovských stavení jako léčivá bylina. Vzhledem k tomu, že jsou jeho semena roznášena ptáky, vyskytuje se dnes hojně všude u zdí, plotů na rumištích a v zanedbaných zahrádkách. Květy bezu se sbírají a suší. Jsou součástí řady léčivých čajů. V domácnostech můžeme bezinkové květy nakládat do octa, medu a cukru k výrobě ochucených a lečivých sladidel a sirupů. Bezinky jsou plodenstvím bezu, které poskytují drogu Fructus sambuci, glykosidy, antokyan, karoteny, vitamín C, B, cholin aj. Z těchto plodů se připravuje tmavorudé bezinkové víno, a dnes slouží i pro průmyslovou výrobu kompotů, džemů aj.
Suroviny:
  • 1 litr bezinek
  • 200 g cukru
  • 2 lžice rumu


  • Postup přípravy:
  • Bezinky vymačkáme a prolisujeme. Šťávu nalijeme do hrnce, přidáme cukr a svařujeme dohusta. Pak dáme sirup do čistě vypařené sklenice a zalijeme na povrchu alkoholem. Dobře uzavřeme.
  • Tento sirup užíváme jako lék při žaludečních, nervových a revmatických bolestech denně po lžičkách.

    V literatuře jsem nalezl ještě tento mírně odlišný postup:
  • Zralé a stopek zbavené plody osprchujeme studenou vodou, vymačkáme přes čisté plátynko a necháme prokapat. Mícháme jeden díl čistého lihu a devět dílů překapávané šťávy. Nemáme-li po ruce čistý líh, vezmeme jeden díl koňaku nebo rumu a čtyři díly šťávy. Na půl litru směsi přidáme špetku konzervačního prostředku. Plníme do menších lahviček a ukládáme v chladnu, kde vydrží až do nové sklizně. Podle obsahu lihu ve šťávě bereme 3-4 lžíce denně po jídle a ještě zajídáme krajíčkem suchého chleba.
  • Podáváme při obtížích obvykle po dobu 1 - 2 týdnů. Ale pozor, lék podávaný na lačný žaludek nebo ve velkém množství může vyvolat různé zažívací potíže.
    Ze sušených bezinek můžeme připravit léčivé bezinkové víno. Tyto lidové léky účinkují obvykle jen při skutečně neuralgických bolestech. Jsou-li potíže způsobené ploténkami a podobným mechanickým drážděním, potom se marně čeká na úlevu.
    Bezinkový sirup bez alkoholu připravíme takto:
  • Z čerstvých bezinek vylisujeme litr šťávy a zahřejeme na 80-90°C. Přidáme 1700 g cukru a 10 g kyseliny citrónové.
  • Když je cukr rozpuštěn, sebereme pěnu z hladiny, ještě chvíli zahříváme a sirup plníme do předehřátých lahví.
  • Lahve uzavřeme nejlépe korkovou zátkou a necháme vychladnout.
  • Při použití ředíme studenou vodou, nebo sodovkou a získáme tak osvěžující zdraví prospěšný nápoj. Můžeme ho použít i na dochucení obilných kaší a jiných moučníků.

    Léčivý sirup z květů bezu
    (Recept z časopisu "Flóra na zahradě", červenec 2007)
    Suroviny:
  • 20 soukvětí bezu
  • 2 citróny
  • 1,5 kg cukru
  • 50 g kyseliny citrónové
  • 1,5 litrů vody


  • Postup přípravy:
  • Citróny dobře omyjeme a nakrájíme na plátky.
  • Vložíme do nádoby spolu s bezovými květy, cukrem, kyselinou citrónovou.
  • Všechno zalijeme vařící vodou, nádobu přikryjeme a dáme na chladné místo.
  • Občas zamícháme
  • Po třech dnech přecedíme, slijeme do lahví nebo zmrazíme
  • Pijeme zředěné v poměru 1:4. Po zředění vodou nebo minerálkou získáme osvěžující nápoj.
  • V zimě můžem použít na zředění horkou vodu a získáme léčivý nápoj při nachlazení.
  • Sirup zředěný sektem poslouží jako neobvyklý aperitiv.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]