Švestková klevela
(Libuše Vlachová: "Zavařujeme švestky", časopis Vlasta)
Klevela - je konzervované resp konzerva čerstvého dobře vyzrálého rozvařeného ovoce zahuštěného cukrem; také se setkáme s názvy: klabera, klevera. Klevela je vyrobená z jednoho nebo více druhů ovoce. Je bez přírodních sladidel nebo bez nich. Je obvykle kašovité, roztékavé konzistence a obsahují hrubé části ovoce. Na klevelu můžeme použít jakékoliv ovoce s přirozeným dostatkem cukru, tzn. jablka, hrušky, švestky. Umyté ovoce zbavíme jádřinců či pecek, jablka a hrušky můžeme i oloupat. Ovoce vložíme do hrnce, podlijeme trochou vody a vaříme pod pokličkou asi čtyři hodiny sejmeme pokličku a za míchání svaříme ovoce na hustou sladkou kaši.

Suroviny:
  • 1 kg dobře vyzrálých čerstvých švestek
  • 200 - 300 g cukru
  • 1 - 2 lžice rumu nebo lžička vanilkového cukru nebo mleté skořice

    Postup přípravy:
  • Očištěné švestky rozloupáme, odstraníme pecky, v širokém kastrolu podlijeme několika lžícemi vody.
  • Zahříváme na malém plaménku za častého zamíchání až změknou.
  • Postupně přidáváme cukr a vaříme ještě 10 minut.
  • Klevelu odstraníme z tepelného zdroje, vmícháme rum (vanilkový cukr nebo skořici).
  • Vařící hmotu nalijeme do skleniček ovinutých vlhkou utěrkou, aby nepraskly.
  • Okamžitě skleničky uzavíráme víčky a obracíme dnem vzhůru.
  • Nemáme-li příznivé podmínky pro uskladnění klevely, sklenice raději sterilujeme.
  • Vložíme skleničky do sterilizačního hrnce s horkou vodou a při teplotě 98°C zahříváme 20 minut.
  • Po ukončení sterilisace sklenice rychle ochladíme.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]