Švestková klevela
(Libuše Vlachová: "Zavařujeme švestky", časopis Vlasta)Klevela - je konzervované resp konzerva čerstvého dobře vyzrálého rozvařeného ovoce zahuštěného cukrem; také se setkáme s názvy: klabera, klevera. Klevela je vyrobená z jednoho nebo více druhů ovoce. Je bez přírodních sladidel nebo bez nich. Je obvykle kašovité, roztékavé konzistence a obsahují hrubé části ovoce. Na klevelu můžeme použít jakékoliv ovoce s přirozeným dostatkem cukru, tzn. jablka, hrušky, švestky. Umyté ovoce zbavíme jádřinců či pecek, jablka a hrušky můžeme i oloupat. Ovoce vložíme do hrnce, podlijeme trochou vody a vaříme pod pokličkou asi čtyři hodiny sejmeme pokličku a za míchání svaříme ovoce na hustou sladkou kaši.
Suroviny:1 kg dobře vyzrálých čerstvých švestek200 - 300 g cukru1 - 2 lžice rumu nebo lžička vanilkového cukru nebo mleté skořice
Postup přípravy:Očištěné švestky rozloupáme, odstraníme pecky, v širokém kastrolu podlijeme několika lžícemi vody.Zahříváme na malém plaménku za častého zamíchání až změknou.Postupně přidáváme cukr a vaříme ještě 10 minut.Klevelu odstraníme z tepelného zdroje, vmícháme rum (vanilkový cukr nebo skořici). Vařící hmotu nalijeme do skleniček ovinutých vlhkou utěrkou, aby nepraskly.Okamžitě skleničky uzavíráme víčky a obracíme dnem vzhůru.Nemáme-li příznivé podmínky pro uskladnění klevely, sklenice raději sterilujeme. Vložíme skleničky do sterilizačního hrnce s horkou vodou a při teplotě 98°C zahříváme 20 minut. Po ukončení sterilisace sklenice rychle ochladíme.
ZPĚT do kapitolyHOME