Švestkový jam a marmeláda (2) 
Jemná švestková marmeláda
(Elek Magyar: "Kuchařská kniha labužník", str. 232, Pannonia Budapešť. 1969, maďarská kuchyně)
Suroviny na 1 kg ovoce:1 kg sladkých švestek, opraných a vypeckovaných500-550 g cukru
Postup přípravy:Pěkné zralé, oprané švetky vypeckujeme. V kameninové nebo smaltované nádobě je uvaříme doměkka, pak prolisujeme.Do šťávy přidáme cukr a za stálého míchání svaříme dohusta. Odstavíme z plotny, ale mícháme dál, dokud marmeláda trochu nevychladne.Nalijeme do sklenic, zavřeme víčkem a sterilizujeme v 15-20 minut páře.
Poznámka: Marmeládu můžeme připravit také z loupaných švestek. Hodíme je do vařící vody a pak je po částečném ochlazení špičatým nožem oloupneme slupku. Připravujeme-li marmeládu z oloupaných švestek, dáváme méně cukru, jen 300-400 g/kg ovoce, protože nejkyselejší na ovoci jsou právě ty slupky.
nahoru
Švestkový jam
(Elek Magyar: "Kuchařská kniha labužník", str. 233, Pannonia Budapešť. 1969, maďarská kuchyně)
Suroviny na 1 kg ovoce:1 kg švestek500 g cukru
Postup přípravy:Zralé, sladké švestky povaříme ve vařící vodě. Cukr v trošce vody svaříme na hustý sirup. Oloupané (viz poznámka výše) a vypeckované švestky vhodíme do sirupu a vaříme 10-15 minut.Směs nalijeme do sklenic, zavíčkujeme a 20 minut sterilizujeme v páře.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME