Švestkový jam a marmeláda (2)

Jemná švestková marmeláda
(Elek Magyar: "Kuchařská kniha labužník", str. 232, Pannonia Budapešť. 1969,
maďarská kuchyně)

Suroviny na 1 kg ovoce:
  • 1 kg sladkých švestek, opraných a vypeckovaných
  • 500-550 g cukru

  • Postup přípravy:
  • Pěkné zralé, oprané švetky vypeckujeme.
  • V kameninové nebo smaltované nádobě je uvaříme doměkka, pak prolisujeme.
  • Do šťávy přidáme cukr a za stálého míchání svaříme dohusta.
  • Odstavíme z plotny, ale mícháme dál, dokud marmeláda trochu nevychladne.
  • Nalijeme do sklenic, zavřeme víčkem a sterilizujeme v 15-20 minut páře.
    Poznámka: Marmeládu můžeme připravit také z loupaných švestek. Hodíme je do vařící vody a pak je po částečném ochlazení špičatým nožem oloupneme slupku. Připravujeme-li marmeládu z oloupaných švestek, dáváme méně cukru, jen 300-400 g/kg ovoce, protože nejkyselejší na ovoci jsou právě ty slupky.
    nahoru

    Švestkový jam
    (Elek Magyar: "Kuchařská kniha labužník", str. 233, Pannonia Budapešť. 1969, maďarská kuchyně)
    Suroviny na 1 kg ovoce:
  • 1 kg švestek
  • 500 g cukru
    Postup přípravy:
  • Zralé, sladké švestky povaříme ve vařící vodě.
  • Cukr v trošce vody svaříme na hustý sirup.
  • Oloupané (viz poznámka výše) a vypeckované švestky vhodíme do sirupu a vaříme 10-15 minut.
  • Směs nalijeme do sklenic, zavíčkujeme a 20 minut sterilizujeme v páře.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]