Indická chutney
Chutney, čatni - označuje kořeněné přílohy k indickým pokrmům. Název pochází ze slova používaném v západní Indii "chutney" - "kořenící přísada k oživění jídel, která jsou mdlá či neslaná nemastná. Obsahuje ovoce, ocet, cukr a koření. Z hlediska konzistence může obsahovat kousky ovoce a nebo může být zcela homogenní, z hlediska kořenění jemně pálivá až značně ostrá. Většinou je chutney delikátní přílohou, jak naznačeno, méně výrazných, mírně kořeněných a ochucených pokrmů, jako jsou nepříliš kořeněné dušené pokrmy - kari, prosté pilavy a pod. Zajímavá jsou i sladká chutney, které můžeme namazat na indický chléb - placky a neméně zajímavé jsou také se sýry. Chutney je nejlépe připravovat do zásoby a skladovat je v sterilizovaných nádobách za nepřístupu vzduchu, uzavřené těsným víčkem. Jsou tak vždy po ruce, když je potřebujeme. Používáme je podobně jako např. rajčatový kečup, nejlépe v malých miskách, které při hostině položíme na stůl, aby si každý host mohl posloužit sám. Jejich příprava je velmi snadná, spočívá pouze ve smíchání surovin a jejich pozvolném zahuštění odpařením za mírného varu.
Jablečné chutney - Kokosové chutney - Hrozinkové chutney - Meruňkové chutney - Třešňové chutney - Švestkové chutney

Bengálské jablečné chutney
(Anonym: "Indian Cookery", Bay Cookery Collection, str. 83, North Sydney, 1996, indická kuchyně)
Suroviny:
  • 8 velký jablek
  • 250 g (1 1/2 šálku) hnědého cukru
  • 900 ml (3 1/2 šálku) ovocného octa
  • 30 g čerstvého oddenku zázvoru, jemně nasekaného nebo nastrouhaného
  • 1/2 cibule
  • 3 stroužky česneku, rozdrcené
  • 1 1/2 lžíce hořčičných semínek
  • 2 lžičky soli
  • 2-3 lžičky chilli prášku
  • 125 g (3/4 šálku) rozinek
    Postup přípravy:
  • Jablka oloupeme a nakrájíme na kolečka nebo měsíčky a v hrnci je smícháme s cukrem a octem a tuto směs uvedem k varu.
  • Zakryjeme poklicí, snížíme plamen a dusíme, až jsou jablka měkká.
  • Přidáme zázvor, cibuli, česnek, hořčičná semínka, sůl, chilli prášek a rozinky.
  • Dusíme bez pokličky ještě 15 minut, až směs zmenší svůj objem, zahustíme ji.
  • Během zahušťování musíme směsí stále míchat.
  • Když chutney částečně zchládne, uchováme je ve víčkem uzavřených sterilizovaných skleničkách.
  • Celkem z násady vyrobíme 6 šálků, 1,5 litru chutney.
    nahoru

    Kokosové chutney
    (Anonym: "Indian Cookery", Bay Cookery Collection, str. 83, North Sydney, 1996 indická kuchyně)
    Suroviny:
  • 3 lžíce drceného sušeného kokosu (kokosová moučka)
  • 6 cm čerstvého oddenku zázvoru, nasekaného
  • 3-4 červené sušené chilli papričky (nebo čerstvé), nasekané
  • 1 stroužek česneku, rozdrcený
  • šťáva z citrónů
    Postup přípravy:
  • V hmoždíři nebo v třecí misce rozmělníme kokosovou moučku se zázvorem, chilli, česnekem a s tolika citrónové šťávy, aby vznikla pasta.
  • Celkem vyrobíme 1/2 šálku tj. 125 ml kokosového chutney.
    nahoru

    Hrozinkové chutney
    (V. Miltner: "Indická kuchařka", str. 174, Merkur Praha, 1987, indická kuchyně)
    Suroviny:
  • 400 g hrozinek
  • 8 stroužků česneku
  • 4 lžíce práškového cukru
  • 2 lžičky mletého zázvoru
  • 1 lžička chilli
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/4 lžičky tlučeného hřebíčku
  • 2 lžíce nasekaných mandlí nebo vlašských ořechů
  • 1 šálek octa
  • sůl
    Postup přípravy:
  • Hrozinky namočíme na 24 hodin do octa.
  • Potom přidáme utřený česnek a všechny přísady, uvedem do varu.
  • Za stálého míchání na mírném ohni necháme směs probublávat, až se zahustí na sirup.
  • Sirup nalijeme do sklenic a uzavřeme víčkem.
    nahoru

    Meruňkové chutney
    (V. Miltner: Indická kuchařka", str. 173, Merkur Praha, 1987, indická kuchyně)
    Suroviny:
  • 30 sušených meruněk (nebo lze použít i čerstvé ovoce)
  • 4 stroužky česneku, utřený
  • 4 feferonky, nakrájené
  • 1 lžička práškového cukru
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 2 lžičky chilli koření v prášku
  • 1/2 šálku octa
  • sůl
    Postup přípravy:
    Sušené meruňky máčíme asi hodinku ve vodě, aby nabotnaly - čerstvé přirozeně nemáčíme.
    V přiměřeném množství vody svaříme všechny přísady i česnek a feferonky.
    Vychladlým nálevem pak zalijeme scezené meruňky a hotové chutney uložíme v uzavřených sklenicích uzrát aspoň 14 dní.
    nahoru

    Třešňové chutney
    (V. Miltner: Indická kuchařka", str. 172, Merkur Praha, 1987, indická kuchyně)
    Suroviny:
  • 800 g velkých třešní
  • 500 ml octa
  • 1 lžičky tabaska
  • 12 zrnek černého pepře
  • 2 bobkové listy
  • sůl
    Postup přípravy:
    Čerstvé třešně omyjeme v chladné vodě a ustřiháme jim stopky - ponecháme však asi jeden centimetr.
    Vložíme je do větší sklenice.
    Svaříme ocet, koření a sůl a necháme vychladnout.
    Pak zalejeme třešně ve sklenici, přidáme tabasko a necháme aspoň tři týdny zrát.
    nahoru

    Švestkové chutney
    (V. Miltner: Indická kuchařka", str. 173, Merkur Praha, 1987, indická kuchyně)
    Suroviny:
  • 500 g švestek
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžíce mletého zázvoru
  • 1 lžíce horčičného semínka
  • 2 lžičky chilli koření, prášku
  • 500 g práškového cukru
  • 1 šálek octa
  • sůl
    Postup přípravy:
    Utřeme česnek a v hmoždíři nebo na třecí misce roztlučeme hořčičné semínko a vypeckujeme švestky.
    Pak vložíme všechny přísady do nádoby a za stálého míchání vaříme, v nejnutnějším případě podléváme.
    Když jsou švestky měkké a zbytečná voda odpařena, dáme svařené chutney vychladnout a plníme je do sklenic.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]