Indická chutneyChutney, čatni - označuje kořeněné přílohy k indickým pokrmům. Název pochází ze slova používaném v západní Indii "chutney" - "kořenící přísada k oživění jídel, která jsou mdlá či neslaná nemastná. Obsahuje ovoce, ocet, cukr a koření. Z hlediska konzistence může obsahovat kousky ovoce a nebo může být zcela homogenní, z hlediska kořenění jemně pálivá až značně ostrá. Většinou je chutney delikátní přílohou, jak naznačeno, méně výrazných, mírně kořeněných a ochucených pokrmů, jako jsou nepříliš kořeněné dušené pokrmy - kari, prosté pilavy a pod. Zajímavá jsou i sladká chutney, které můžeme namazat na indický chléb - placky a neméně zajímavé jsou také se sýry. Chutney je nejlépe připravovat do zásoby a skladovat je v sterilizovaných nádobách za nepřístupu vzduchu, uzavřené těsným víčkem. Jsou tak vždy po ruce, když je potřebujeme. Používáme je podobně jako např. rajčatový kečup, nejlépe v malých miskách, které při hostině položíme na stůl, aby si každý host mohl posloužit sám. Jejich příprava je velmi snadná, spočívá pouze ve smíchání surovin a jejich pozvolném zahuštění odpařením za mírného varu.
Jablečné chutney - Kokosové chutney - Hrozinkové chutney - Meruňkové chutney - Třešňové chutney - Švestkové chutney
Bengálské jablečné chutney
(Anonym: "Indian Cookery", Bay Cookery Collection, str. 83, North Sydney, 1996, indická kuchyně)
Suroviny:8 velký jablek250 g (1 1/2 šálku) hnědého cukru900 ml (3 1/2 šálku) ovocného octa30 g čerstvého oddenku zázvoru, jemně nasekaného nebo nastrouhaného1/2 cibule3 stroužky česneku, rozdrcené1 1/2 lžíce hořčičných semínek2 lžičky soli2-3 lžičky chilli prášku125 g (3/4 šálku) rozinek
Postup přípravy:Jablka oloupeme a nakrájíme na kolečka nebo měsíčky a v hrnci je smícháme s cukrem a octem a tuto směs uvedem k varu. Zakryjeme poklicí, snížíme plamen a dusíme, až jsou jablka měkká. Přidáme zázvor, cibuli, česnek, hořčičná semínka, sůl, chilli prášek a rozinky.Dusíme bez pokličky ještě 15 minut, až směs zmenší svůj objem, zahustíme ji. Během zahušťování musíme směsí stále míchat. Když chutney částečně zchládne, uchováme je ve víčkem uzavřených sterilizovaných skleničkách. Celkem z násady vyrobíme 6 šálků, 1,5 litru chutney.
nahoru
Kokosové chutney
(Anonym: "Indian Cookery", Bay Cookery Collection, str. 83, North Sydney, 1996 indická kuchyně)
Suroviny:3 lžíce drceného sušeného kokosu (kokosová moučka)6 cm čerstvého oddenku zázvoru, nasekaného3-4 červené sušené chilli papričky (nebo čerstvé), nasekané1 stroužek česneku, rozdrcenýšťáva z citrónů
Postup přípravy:V hmoždíři nebo v třecí misce rozmělníme kokosovou moučku se zázvorem, chilli, česnekem a s tolika citrónové šťávy, aby vznikla pasta. Celkem vyrobíme 1/2 šálku tj. 125 ml kokosového chutney.
nahoru
Hrozinkové chutney
(V. Miltner: "Indická kuchařka", str. 174, Merkur Praha, 1987, indická kuchyně)
Suroviny:400 g hrozinek8 stroužků česneku4 lžíce práškového cukru2 lžičky mletého zázvoru1 lžička chilli1/2 lžičky skořice1/4 lžičky tlučeného hřebíčku2 lžíce nasekaných mandlí nebo vlašských ořechů1 šálek octasůl
Postup přípravy:Hrozinky namočíme na 24 hodin do octa. Potom přidáme utřený česnek a všechny přísady, uvedem do varu. Za stálého míchání na mírném ohni necháme směs probublávat, až se zahustí na sirup. Sirup nalijeme do sklenic a uzavřeme víčkem.
nahoru
Meruňkové chutney
(V. Miltner: Indická kuchařka", str. 173, Merkur Praha, 1987, indická kuchyně)
Suroviny:30 sušených meruněk (nebo lze použít i čerstvé ovoce)4 stroužky česneku, utřený4 feferonky, nakrájené1 lžička práškového cukru1 lžička mletého zázvoru2 lžičky chilli koření v prášku1/2 šálku octasůl
Postup přípravy:
Sušené meruňky máčíme asi hodinku ve vodě, aby nabotnaly - čerstvé přirozeně nemáčíme.
V přiměřeném množství vody svaříme všechny přísady i česnek a feferonky.
Vychladlým nálevem pak zalijeme scezené meruňky a hotové chutney uložíme v uzavřených sklenicích uzrát aspoň 14 dní.
nahoru
Třešňové chutney
(V. Miltner: Indická kuchařka", str. 172, Merkur Praha, 1987, indická kuchyně)
Suroviny:800 g velkých třešní500 ml octa1 lžičky tabaska12 zrnek černého pepře2 bobkové listysůl
Postup přípravy:
Čerstvé třešně omyjeme v chladné vodě a ustřiháme jim stopky - ponecháme však asi jeden centimetr.
Vložíme je do větší sklenice.
Svaříme ocet, koření a sůl a necháme vychladnout.
Pak zalejeme třešně ve sklenici, přidáme tabasko a necháme aspoň tři týdny zrát.
nahoru
Švestkové chutney
(V. Miltner: Indická kuchařka", str. 173, Merkur Praha, 1987, indická kuchyně)
Suroviny:500 g švestek4 stroužky česneku1 lžíce mletého zázvoru1 lžíce horčičného semínka2 lžičky chilli koření, prášku500 g práškového cukru1 šálek octasůl
Postup přípravy:
Utřeme česnek a v hmoždíři nebo na třecí misce roztlučeme hořčičné semínko a vypeckujeme švestky.
Pak vložíme všechny přísady do nádoby a za stálého míchání vaříme, v nejnutnějším případě podléváme.
Když jsou švestky měkké a zbytečná voda odpařena, dáme svařené chutney vychladnout a plníme je do sklenic.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME