Nálevy pro nakládání okurek
(Zápisky mojí ženy Marušky Čermákové_Vejmolákové z Veltrus a další recepty od známých a vítězné nálevy "I. ročníku o nejchutnější nakladačky 2005")Během podzimu a zimy při různých příležitostech v práci, při různých setkáních s přáteli na oslavách a při návštěvách se téměř vždy po chvilce řeč přítomných žen stočila na chutnost a pikantnost právě nabízených nakládaných okurek. Vždycky pak každá navštěva končila opisováním receptů a slibem hostů paní domu: "Ano, příště to také zkusíme tak jako ty naložit, . . . opravdu byly výborné". Několik takových zaručeně "výtečných" receptů jsem nalezl rozesetých na malých papírcích v pozůstalosti mé ženy. Bylo mně líto je ztratit a zapomenout. Tak je zde vypisuji, možná i k vašemu potěšení, případně i odzkoušení. No, no . . . jistě máte také ten svůj nálev - určitě nejlepší ze všech. To nevadí, tady jsou ty, které stálo za to si zapsat a poskytnout ostatním. V závěru uvádím oceněné nálevy z 1. ročníku soutěže "O nejchutnější nakladačku roku 2005".
Některé obecnější zásady pro nakládání:
V zásadě vždy platí, že okurky řádně omyjeme a zbavíme hlavně zrníček písku a hlíny. Pak jich nacpeme co nejvíce do lahví a zalijeme svařeným a částečně ochlazeným nálevem. Ocet přidáváme až ke konci svařování cukru, vody a soli, protože by se varem dílem odpařil. Pokud přidáváme cukerin počkáme, až se nálev mírně ochladí. Syrovou zeleninu prokládáme okurky až při plnění sklenic. Koření můžeme buď povařit s lákem, nebo raději dávat až do hotového tj. svařeného láku nebo až rovnou do sklenice. Sterilujeme při teplotách 75 až 80 °C podle velikosti sklenice 20 až 30 minut.
1) Nálev na okurky a zeleninu od paní Nesvadbové
350 g cukru1,5 l vody500 ml octa80 g solikoření: bobkové listy, 20 kuliček pepře, 20 bobulí nového koření, hořčičné semínko
Svaříme a necháme vystydnout.Sterilujeme při 70 °C, když dosáhneme 75°C a ihned ohřev vypneme.
2) Nálev na okurky od Nadi
3 litry vody600 g cukru120 g soli
Vše svaříme a do částečně schlazeného nálevu dáme:3/4 litru octa (5%) koření: 7 kuliček pepře, 7 zrnek nového kořením, 7 bobulek koriandru, bobkový list, estragon, 1/2 lžičky hořčičných semínek, cibule a kopr.
3) Nálev na okurky I4 litry vody1,5 litru octa320 g cukru160 g soli55 koleček cukerinu (přidáme až po svaření)koření: celý pepř, bobkový list, vinný list, kopr, mrkev, hřebíček
nahoru
4) Nálev na slakokyselé okurky2,5 litru vody3/4 litru octa (8%)1 nakládáček (tj. prostředek na nakládání okurek)
Povaříme 5 minut a přidáme po ochlazení přidáme 20 - 25 tabletek cukerinu, koření: kopr, cibule, křen, červená paprika, mrkev, vinný a višňový list, dubový list.
5) Nálev na okurky od paní Šťastné z Kralup1,5 litru vody1/2 litru octa (8%)150 g cukru60 g solikoření: pepř, nové koření, bobkový list, hřebíček, hořčičné semínko
Postup přípravy je obvyklý jako u předešlých receptů a dle obecných zásad.
6) Lák na okurky 3,5 litru vody1 litr octa (8%)1/2 kg g cukru100 g solikoření: lžička pepře a nového koření.
Svaříme a pak v lahvi okurky proložíme syrovou zeleninou.zelenina:cibule na plátky, mrkev, křen, kopr a feferonky.
nahoru
7) Nálev na okurky II3 litry vody600 g cukru120 g soli3/4 litru octa (8%) dáme až nakonec svařováníkoření až do sklenic: 7 kuliček pepře, nové koření, 7 kuliček koriandru, 1/2 lžičky hořčičného semínka, estragon, bobkový list, stroužek česneku, (feferonka), cibule.
8) Nálev na okurky III1,5 litru vody1/2 litru octa1 DEKO (10 minut povařit) a pak po schlazení přidáme31 tabletek cukerinu
nahoru
9) Nálev na okurky IV
1,5 litru vody1/2 litru octa (8%)350 g cukru70 g solikoření: pepř, bobkový list, nové koření, hořčičné semínko.
Svaříme a necháme vychladnout a pak zaléváme okurky a sterilujeme.
10) Nálev na okurk:
1,5 litru vody1/2 litru octa (8%)120 g cukru20 tabletek cukerinu60 g solikoření: 1 květ kopru, 1 cibule, 1 mrkev, 1/2 lžičky nového koření, 1/2 lžičky celého pepře, 1 bobkový list, 1 hřebíček.
Sterilujeme: objem 5 litrů - 30 minut, 3 litry - 25 minut, 1 litr - 20 minut
11) Nálev na okurky VI
1 litr vody1/4 litru octa (8%)100 g cukru20 g solikoření: hrstičku horčičného semínka, 5 kuliček nového koření, 10 kuliček pepře, 1 bobkový list.
Okurky zaléváme až studeným nálevem. Do lahve dáme nakrájenou zeleninu: cibuli, kopr, křen a mrkev. Sterilujeme: 20 minut při 80 - 85 °C.
12) Nálev na okurky Fruta
1 litr vody1/4 litru octa (8%)70 g + 13 kostek cukru40 g solikoření: 1 květ kopru, 1 kolečko cibule, 3 kolečka mrkve, 1 kolečko křenu, kousek skořice, 1/2 hořčičného semínka, 10 zrnek celého pepře, 6 zrnek nového koření, 1/2 bobkového listu, 2 hřebíčky.
nahoru
Tři vítězné nálevy I. ročníku soutěže o nejchutnější nakladačku roku 2005"
(Vítězné recepty uveřejněné v příloze časopisu "Zahrádkář", červenec, 2006")Podmínkou účasti v soutěži "O nejchutnější nakládačky" je zaslání dvou sklenic okurek naložených ve sladkokyselém nálevu, který musí být připraven kromě jiného i za pomoci sacharinového sladidla. Chuťové vlastnosti jedné sklenice posoudí vždy odborná porota a druhá sklenice je vystavena na výstavě např. Flora Olomouc, kde může veřejnost posoudit i stránku estetickou a také ochutnat.
Vítězný nálev Štěpánky Drápelové z Dolních Bojanovic
Suroviny na nálev: 3,5 l vody, 1 litr octa, 360 g cukru, 200 g soli, 28 koleček sacharinu, 20 zrnek pepře, 20 zrnek nového koření, 56 hřebíčků, hořčičné semeno
Postup přípravy: Všechny suroviny na nálev svaříme. Do sklenic dáme snítky kopru, na kolečka najkrájenou cibuli, na to naskládáme menší okurky a zalijeme nálevem.
Druhý oceněný nálev Hany Urbanové z Lipůvky
Suroviny na nálev: 1,6 l vody, 400 ml octa, 140 g cukru, 60 g soli, 22 tabletek FAN-sladidla, 4-6 bobkových listů, 2-3 hřebíčky, špetka celého pepře, špetka hořčičného semínka
Postup přípravy: Všechny suroviny na nálev svaříme. Do sklenice vložíme okurky, kopr, cibuli, mrkev a zaléváme teplým nálevem. Sterilujeme 15 minut při teplotě 85°C.
Čtvrtý oceněný nálev Anny Marešové z Vimperka
Suroviny na nálev: 4 l vody, 1 litr 8% octa, 300 g cukru, 160 g soli, 50 tabletek sacharinu
Postup přípravy: Všechny suroviny na nálev smícháme nakonec přidáme ocet a povaříme. Do sklenice dáme 3 celé pepře, 2 kuličky nového koření, 1 bobkový list, špetku hořčičného semínka, 2 kolečka cibule, 2 kolečka mrkve, 1 kolečko křenu, 1 plátek česneku. Sterilujeme 15 minut při teplotě 90°C.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
HOME