Česnek naložený v oleji
(Z receptáře mojí ženy Marušky Čermákové-Vejmolákové z Veltrus, Kralupy, 1969)Česnekový olej - je vhodný na dochucování salátů, polévek a jiných jídel. Silný aromatický česnekový olej si připravíme tak, že sklenice naplníme očištěným česnekem a zalijeme olejem až nahoru. Množství surovin určuje počet skleniček, které chceme naplnit a do nich naskládáme přiměřené množství stroužků česneku.Česnek můžeme mírně naříznout, aby se vylouhovalo co nejvíce silice. Když olej získá silné česnekové aroma, přecedíme ho. Stejně jako olej můžeme připravit i česnekový ocet s bylinkami, které po vylouhování vyjmeme. Příprava aromatizovaného oleje i octa je tedy velmi jednoduchá. Česnek patří k nejstarším známým zeleninám a léčivkám. Bez něho si kuchyni již neumíme představit.
Suroviny:oloupané stroužky česnekurostlinný olej
Postup přípravy:Česnek oloupeme a stroužky nacpeme do malých skleniček a zalijeme olejem. Sterilujeme 25 minut při teplotě 85 °C. Takto připravený česnekový olej je výborný na saláty a můžem ho dát všude tam, kde se hodí čerstvý.
Česnek naložený v panenském olivovém oleji
(Recept z časopisu "Flora na zahradě", čís. 10, říjen 2005)
Suroviny:panenský olivový olej, dle potřebyněkolik očištěných stroužků česneku
Postup přípravy:Do sklenice naskládáme podle chuti několik stroužků očištěného česneku a zalijeme olivovým panenským olejem a uzavřeme víčkem. Když olej získá požadované česnekové aroma přecedíme ho do sklenice a také ji dobře uzavřeme.
ZPĚT do kapitoly
HOME