Česnek naložený v oleji
(Z receptáře mojí ženy Marušky Čermákové-Vejmolákové z Veltrus, Kralupy, 1969)
Česnekový olej - je vhodný na dochucování salátů, polévek a jiných jídel. Silný aromatický česnekový olej si připravíme tak, že sklenice naplníme očištěným česnekem a zalijeme olejem až nahoru. Množství surovin určuje počet skleniček, které chceme naplnit a do nich naskládáme přiměřené množství stroužků česneku.Česnek můžeme mírně naříznout, aby se vylouhovalo co nejvíce silice. Když olej získá silné česnekové aroma, přecedíme ho. Stejně jako olej můžeme připravit i česnekový ocet s bylinkami, které po vylouhování vyjmeme. Příprava aromatizovaného oleje i octa je tedy velmi jednoduchá. Česnek patří k nejstarším známým zeleninám a léčivkám. Bez něho si kuchyni již neumíme představit.
Suroviny:
  • oloupané stroužky česneku
  • rostlinný olej

  • Postup přípravy:
  • Česnek oloupeme a stroužky nacpeme do malých skleniček a zalijeme olejem.
  • Sterilujeme 25 minut při teplotě 85 °C.
  • Takto připravený česnekový olej je výborný na saláty a můžem ho dát všude tam, kde se hodí čerstvý.

    Česnek naložený v panenském olivovém oleji
    (Recept z časopisu "Flora na zahradě", čís. 10, říjen 2005)
    Suroviny:
  • panenský olivový olej, dle potřeby
  • několik očištěných stroužků česneku
    Postup přípravy:
  • Do sklenice naskládáme podle chuti několik stroužků očištěného česneku a zalijeme olivovým panenským olejem a uzavřeme víčkem.
  • Když olej získá požadované česnekové aroma přecedíme ho do sklenice a také ji dobře uzavřeme.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]