Švestkový kečup
(Podle
Lenky Požárové, příloha "LETNÍ RELAX" v deníku LN, červenec 2006)
Švestkový kečup - neboli švestková omáčka, nemá sladkou chuť, spíše takovou uzenou. Je vhodný k různým, zvláště grilovaným masům (např. žebírka) a sýrům. Pokud máme rádi ostřejší věci, můžeme přidat chilli papričku, nebo více pepře. Švestky již v kyjovské zahrádce zrají a budou co nevidět, . . . nakonec nemusí být ze všech jenom slivovice!
Suroviny:
  • 1 kg vypeckovaných švestek
  • 100 ml jablečného octa
  • 60 g cukru, nejlépe hnědého třtinového
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce skořice
  • 1/2 lžičky perníkového koření
  • špetka cayenského pepře nebo chilli paprička


  • Postup přípravy:
  • Švestky nakrájíme na kousky a zalijeme 200 ml vody s octem. Přidáme cukr, koření a rozmačkaný česnek. Přivedeme k varu a dusíme pod pokličkou asi 20 minut, až se švestky rozvaří. Směs rozmixujeme, propasírujeme přes sítko a propasírovanou směs vrátíme na oheň. Přivedeme opět k varu a ještě horké plníme do skleniček se šroubovacím víčkem.
  • Ty uzavřeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
  • Uzavřené vydrží několik týdnů.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME