Švestkový kečup
(Podle Lenky Požárové, příloha "LETNÍ RELAX" v deníku LN, červenec 2006)Švestkový kečup - neboli švestková omáčka, nemá sladkou chuť, spíše takovou uzenou. Je vhodný k různým, zvláště grilovaným masům (např. žebírka) a sýrům. Pokud máme rádi ostřejší věci, můžeme přidat chilli papričku, nebo více pepře. Švestky již v kyjovské zahrádce zrají a budou co nevidět, . . . nakonec nemusí být ze všech jenom slivovice!
Suroviny:1 kg vypeckovaných švestek100 ml jablečného octa60 g cukru, nejlépe hnědého třtinového2 stroužky česneku1 lžíce skořice1/2 lžičky perníkového kořeníšpetka cayenského pepře nebo chilli paprička
Postup přípravy:Švestky nakrájíme na kousky a zalijeme 200 ml vody s octem. Přidáme cukr, koření a rozmačkaný česnek. Přivedeme k varu a dusíme pod pokličkou asi 20 minut, až se švestky rozvaří. Směs rozmixujeme, propasírujeme přes sítko a propasírovanou směs vrátíme na oheň. Přivedeme opět k varu a ještě horké plníme do skleniček se šroubovacím víčkem. Ty uzavřeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Uzavřené vydrží několik týdnů.
ZPĚT do kapitoly
HOME