Domácí chilli pasta "Harissa"
(Z receptáře Marušky Čermákové-Vejmolákové, který získala od paní Šťastné z Kralup, 1970)
Harissa - je pálivá papriková kořenící pasta, používána na hojně na Středním Východě, severu Afriky a odkud se rozšířila přes Balkán do celého světa. Pochází z Tuniska a je oblíbena i v Alžírsku, Maroku a na Blízkém východě. V severní Africe (v zemích Maghrebu) se používá téměř ke všem jídlům. Jako stolní koření se dosti podobá indonéskému sambalu. Koření se používá k přípravě originálních omáček k dušené zelenině, masu a pod. Harissa obsahuje chilli papričky, česnek, koriandr, kumin (římský kmín), papriku, sůl (5%) a olivový olej. Vyrábí se smícháním a rozetřením surovin do hustoty pasty. Harissa se používá všude tam, kde se dá použít chilli tj. k přiostření pokrmů, do gulášů, polévek, na „čínu“, při grilování a pečení masa a ryb a pod. Tradičně se podává s kuskusem nebo v aromatických polévkách a k dušeným pokrmům. Harissa se prodává zavařená ve skleničkách jak na trzích v Maghrebu a na Blízkém východě, a unás v Česku ji vyrábí "Hamé Babice".
DomácíSuroviny:
  • 3 kg červených paprik
  • 100 g feferonek nebo chilli papriček
  • 3,5 kg česneku
  • 40 g soli
  • 40 g cukru
  • 150 g oleje
  • 150 ml octa
  • 1 menší rajčatový protlak


  • Postup přípravy:
  • Papriky, feferonky a česnek umeleme.
  • Ke směsi přidáme ostatní suroviny a zamícháme.
  • Krátce povaříme a sterilujeme ve sklenicích 20 minut nebo ihned používáme.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]