Domácí chilli pasta "Harissa"
(Z receptáře Marušky Čermákové-Vejmolákové, který získala od paní Šťastné z Kralup, 1970)Harissa - je pálivá papriková kořenící pasta, používána na hojně na Středním Východě, severu Afriky a odkud se rozšířila přes Balkán do celého světa. Pochází z Tuniska a je oblíbena i v Alžírsku, Maroku a na Blízkém východě. V severní Africe (v zemích Maghrebu) se používá téměř ke všem jídlům. Jako stolní koření se dosti podobá indonéskému sambalu. Koření se používá k přípravě originálních omáček k dušené zelenině, masu a pod. Harissa obsahuje chilli papričky, česnek, koriandr, kumin (římský kmín), papriku, sůl (5%) a olivový olej. Vyrábí se smícháním a rozetřením surovin do hustoty pasty. Harissa se používá všude tam, kde se dá použít chilli tj. k přiostření pokrmů, do gulášů, polévek, na „čínu“, při grilování a pečení masa a ryb a pod. Tradičně se podává s kuskusem nebo v aromatických polévkách a k dušeným pokrmům. Harissa se prodává zavařená ve skleničkách jak na trzích v Maghrebu a na Blízkém východě, a unás v Česku ji vyrábí "Hamé Babice".
Suroviny:3 kg červených paprik100 g feferonek nebo chilli papriček3,5 kg česneku40 g soli40 g cukru150 g oleje150 ml octa1 menší rajčatový protlak
Postup přípravy:Papriky, feferonky a česnek umeleme. Ke směsi přidáme ostatní suroviny a zamícháme. Krátce povaříme a sterilujeme ve sklenicích 20 minut nebo ihned používáme.
ZPĚT do kapitoly
HOME