Nakládané citróny v kořeněné soli
(Jamie Oliver: "The Naked Chef" - "Šéfkuchař bez čepice", televizní seriál BBC, 1999)
Suroviny:6-8 citrónů1 kg mořské solikoření: koriandrová semínka, fenyklová semínka, proužek skořice, bobkový list, větvičky tymiánu
Postup přípravy:Vezmeme 6 až 8 citrónu (podle velikosti sklenice) a nařízneme je podélně do kříže, nedořízneme je však až do konce, jenom vytvoříme prostor - kapsu.Kapsa nám umožňuje nacpat do nitra citrónů okořeněnou sůl, kterou si hned připravíme.
Připrava kořeněné soliNejlepší k tomu je mořská sůl, kterou nasypeme do větší misky.Nachystáme koření: koriandrová semínka, černý pepř, fenyklová semínka a kousek skořice. Koření vložíme do čisté utěrky, pak ji zakroutíme a semínka zde uvězníme.Vezmeme palici a stačí jen čtyři pořádné údery a rozdrcené koření máme připravené k nakládání. Rozdrcenou směs koření nasypeme do soli v misce a ještě přidáme větvičky tymiánu a celé bobkové listy a promícháme.
Plnění citrónů solí:Touto bylinkami ochucenou solí naplníme připravené citróny.Dáme jí tam co se do nich vejde a ještě k ní sem tam strčíme do soli bobkový list a větvičku tymiánu. (Jamie přidává také zázvor nakrájený na kolečka a někdy i česnek aj. - DDK).Naplněné citróny pak jeden vedle druhého nacpeme do přiměřeně velké sklenice a pěkně je upěchujeme.Volné prostory vyplníme zbývající směsi soli, sklenici uzavřeme a pořádně ji protřepeme, aby si náplň pěkně sedla.Uzavřenou sklenici s naloženými citróny ponecháme asi tak jeden měsíc, aby sůl vykonala svou práci.Sůl s bylinkami prostoupí citróny, jejich kůra změkne a sklenice se ze 3/4 zaplní solným roztokem.
Použití citrónů naložených v kořeněné soli:Pak můžeme obsah sklenice doplnit solí do celého objemu sklenice.Získáme slaný a ovoněný roztok koření, který můžeme až dva roky tři roky užívat např. při macerování ryb, mas, k rýži, kus-kusu apod.
Poznámka DDK:
Naložené citróny tímto způsobem jsem používal již víc jak dva roky k marinování, a ke své úplné spokojenosti. Jde původně o marockou specialitu. Později jsem obsah rozmixoval a získal marinovací pastu. Viskózní aromatickou tekutinou nebo pastou natírám ryby (např.vánočního kapra) a veškeré maso k marinování před smažením, restováním, grilováním nebo i před pečením. Někdy ji použiji v malém množství i jako přídavek do zálivky salátů. V láhvi jen občas doplním sůl a vodu. Sůl by měla být stále dole usazená tj. nerozpuštěná. Její nasycený roztok, dobře konzervuje vložené citróny. V průběhu používání jsem do sklenice ještě přistrčil nakrájený zázvor a později i česnek a chilli papričku. Všem vřele doporučuji - DDK! Podívejte se také jak nakládají zeleninu v thajské kuchyni, kterou byl tento recept částečně asi inspirován. Kromě toho jsem našel později ještě jinou a jednoduší variantu, kterou předkládám k vyzkoušení.
Nakládané citróny v soli
(Reinhardt Hess aj.: "Speciality z celého světa", str.250, Nakladatelsrví Jan Vašut s.r.o., Praha 8, 2005)
Suroviny na 1 zavařovací sklenici 750 ml:7 malých citrónůsůl
Postup přípravy:Citróny omyjeme horkou vodou, z nichž jeden vymačkáme a ostatní podélně nařízneme, tak aby v obou špičkách držely pohromadě.Řezy trochu roztáhneme a naplníme asi 4 lžičkami soli.Citróny stiskneme a vložíme do láhve a zbytek soli na ně nasypeme, dolijeme citrónovou šťávou z vymačkaného citrónu.Přidáme vodu tak, aby byly všechny citróny ponořeny.Sklenici uzavřeme a necháme stát asi 2 týdny při pokojové teplotě na tmavém místě.Ve tmě a chladu vydrží až jeden rok.Celé citróny pak dusíme spolu s pokrmem, jindy použijeme jen kůru a šťávu.
nahoru
Marocké nakládané citrony
Suroviny:1 kg omytých citrónů1 kg jemně mleté soli1o lžíc octa10 lžíc arašidového olejebobkové listy
Postup přípravy:Citróny omyjeme, jejich kůru důkladně očistíme hrubou solí a zasypeme je na 12 hodin do jemně mleté soli.Následně je přeložime citróny do jiné nádoby, zasypeme čistou solí, přelijeme vodou, octem proti zčernání arašídovým olejejemPřidáme několik bobkových listů a takto necháme uležet jeden týden při pokojovéteplotě.
Poznámka: - již hotové nakládané citrony můžeme zakoupit ve specializovaných obchodech pro africkou, arabskou nebo středomořskou kuchyni.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
HOME