Jamieho nakládané plněné feferonky
(Jamie Oliver: "Šéfkuchař bez čepice" - Dny plné chuti", televizní seriál BBC, 1999)Nákládané feferonky - jsou báječná pochoutka tehdy, když polykáme lahodné feferonky, které jsou velice příjemně pálivé a současně je zapíjíme nějakým lahodným mokem. Na fefronkách neboli chilli papričkách je hezké to, jak se od sebe liší. Všechny chutnají jinak, jinak voní a mají jiný tvar. Velká přednost pokrmu spočívá v tom, že při jeho přípravě vznikne ochucený olivový olej. Když do oleje přidáme trochu česneku a bobkový list získá nepopsatelně lahodnou chuť. Využití takto ochuceného oleje je pak široké např. jako přídavek do salátů, na zakapávání mozzarely a dalších sýrů, do těsta na pizzu a na ochucení těstovin.
Suroviny pro 10 porcí:1 kg malých kulatých feferonek1 láhev panenského oleje (o který nepřijdeme)2 hrsti rokety1 hrst opláchnutých a okapaných kaparů100 g sardelek10 lžic vinného octasůl a čerstvě umletý pepř
Postup přípravy:Feferonky rozřízneme napůl a odstraníme semena, protože jejich pekelné pálení je právě v nich. Lidé si myslí, že chilli je něco co strašně pálí, ale to není pravda, jsou fantastické pokud jim dáme šanci. Když je zbavíme semínek, zbavíme je také poloviny palčivosti - tak ven s nimi! Pak je ještě pořádně promyjeme, protože umýváním je zbavíme další palčivosti. Když je omýváme, tak cítíme takové šílenství, jako by byl vzduch kolem nás plný chilli. Vyklepeme všechna semínka a papričky hodíme do vody. Teď je necháme okapat a vložíme do zapékací nádoby. jenom je tam volně naklademe, neboť je budeme péci v troubě.Papričky ještě předtím zalijeme olivovým olejem a přidáme k nim bobkový list; nemusíme použít zrovna ten prvotřídní, jenom ho musíme dát dost, aby papričky byly zakryté. Budeme je péci při 170°C po dobu 15 minut, za tuto dobu sice změknou, ale pořád udrží svůj tvar a to chceme! Nechceme je upéci tak, aby z nich byly placky, protože je budeme plnit. Po upečení je musíme půl hodiny nechat vychládnout pak vypadají jako šálek a tak můžeme do nich nacpat chutné maličkosti.Ze zapékací nádoby slijeme olej; není to žádný agresivní olej, je docela sladký a bude skvělý pro další použití v naší kuchyni. Nalijeme ho zpět do láhve a později ho budeme využívat např. na rybu, pizzu, placky, maso a podobně.A teď začneme nadívat papričky a ktomu použijeme směs z ančoviček a kaparů - asi tak stejné množství od každého. Jenom je spolu nasekáme na větší kousky, neděláme z nich pastu, protože nahrubo to bude vypadat víc jako doma dělané. Směs doplníme octem, pepřem, solí a nacpeme ji do feferonek.Teď potřebujeme sklenici s víčkem a nadité papričky tam naskládáme a mírně natlačíme. Pro uskladnění je zalijeme olivovým olejem, zavíčkujem a dáme skladovat do lednice. Zde vydrží pár měsíců, kde budou čekat, až je použijeme buď jako přílohu ke grilované nebo smažené rybě, případně je dáme samotné do salátu nebo jako oblohu k pití. Studená sklenka čehokoliv a tahle slaná a ostrá věc, . . . no to je něco! Nebo je dáme do zeleninového salátu z nahrubo nasekaných fazolek, petržele a rokety a zalijeme balsamikovým octem a dozdobíme. Taková kombinace, nadívaných feferonek dohromady s čerstvou zeleninou, tak je to jedna z těch nejlepších věcí jakou jsme kdy jedli. A nakonec, . . . nemusíme je ani schovávat, můžeme je dát namísu a hned sníst.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME