Kubánské hovězí picadillo - Cuban Beef Hash
(Dagmar Lánská, Bohumír Hlava: "Vitamíny z domova i zdaleka", str 95, Práce Praha, 1982, středoamerická kuchyně)
Kubánské hovězí picadillo - je tradiční pokrm mnoha latinskoamerických zemí a Filipín (zde je nazývané "giniling"). Je připravován z mletého masa (obvykle hovězího), rajčat nebo rajčatové omáčky a dalších složek, které se liší podle příslušné oblasti. Je často podáván s rýží nebo jako náplň tortill v tzv. "tacos" nebo se slaným pečivem či kroketami. Jeho název je odvozen od španělského slova "picar," což znamená "mince" nebo sloveso "naštípat". Tacos jsou měkké nebo křehké tortilly zavinuté do ruličky a naplněné v podstatě čímkoliv jedlým, v tomto případě směsí picadillo a to vše je vždy spojeno pálivými omáčkami. Tacos jsou považovány v obecně za mexické sendviče do ruky. Zde uvádím kubánsko-dominikánskou verzi picadillo, kam patří paprika včetně pálivého chilli, cibule, česnek, oregano , kmín , rajčatová omáčka, olivy a příležitostně rozinky někdy také brambory a kapary. Pokrm je obvykle připravován na olivovém oleji a maso dušeno podléváno bílým vínem. Na Kubě je picadillo podáváno s černými fazolemi a rýží v Dominikánské republice s rýží. Jeho varianty kromě zmíněných Filipin a Dominikánské republiky najdeme v Portoriku a Mexiku, kde v pobřežních oblastech bývá hovězí maso nahrazováno mořskými plody. Na Kubě se setkám i s použitím vepřového masa v picadillo. Pokrm připomíná naši dobře kořeněnou a pikantní "masitou haši".
Kubánské hovězí picadilloSuroviny:
  • 1000 g hovězího masa na malé kostky nebo nahrubo umletého
  • 3 lžičky soli
  • 1 lžičky mletého pepře
  • 4 lžíce oleje
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 4 zelené papriky
  • 1 lžice chilli nebo rozetřena čerstvá chilli paprička
  • 750 g rajčat oloupaných
  • 1 špetka mletého hřebíčku nebo nového koření
  • 50 g rozinek
  • 2 lžíce oliv
  • 2 lžíce octa
    Příloha:rýže s fazolemi nebo zabalené v tortille

    Pracovní postup:
  • Najemno nakrájené nebo nahrubo namleté maso osolíme, opepříme, vložíme do kastrolu a zalijeme vodou.
  • Přivedeme k varu a pak pomalu vaříme asi hodinu.
  • Mezitím na pánvi rozehřejeme olej, přidáme utřený česnek, nakrájenou cibuli a papriku, pálivou papriku (chilli) a pět minut opékáme.
  • Ke směsi na pánvi přidáme oloupaná pokrájená rajčata, pepř, hřebíček, sůl podle chuti a dusíme až omáčka zhoustne.
  • Pak přidáme olivy, rozinky, ocet a ještě chvíli podusíme.
  • Nakonec přidáme do pánve k zelenině podušené měkké maso z pánve.
  • Každou porci doplníme smaženým vajíčkem a podáváme s rýží a fazolemi, nebo zabalenou do tortilly moučné nebo kukuřičné.

    Poznámka:Nejlépe, když množství chilli si určíme podle vlastních nároků na "pálivost" pokrmu.

    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]