Turecký knedlík
(Vlastimil Pantůček, recept z kalendáře "Vařící muži" na červenec - 27 týden, 1991, česká kuchyně)

Suroviny:
  • 500 g vepřového masa nahrubo umletého
  • 500 g hovězího masa nahrubo umletého
  • 100 g slaniny, na kostičky
  • 125 g proprané rýže, může být již částečně uvařená
  • 4 vejce
  • trochu citrónové kůry
  • 6 nastrouhaných housek nebo adekvátní množství strouhanky
  • sůl podle chuti
  • osmažená strouhanka na posypání
  • máslo na polití
    Příloha: chléb, pečivo

    Pracovní postup:
  • Nahrubo mleté vepřové a hovězí maso a kostičky slaniny smícháme.
  • Přidáme propranou rýži, vejce, citrónovou kůru a osolíme podle chuti
  • Vše pečlivě prohněteme a vytvoříme knedlíky.
  • Knedlíky vkládáme do vařící vody a necháme vařit téměř hodinu.
  • Pak knedlíky vyndáme na mísu, posypeme smaženou strouhankou a polijeme máslem.
  • K tureckémi knedlíku se podává obvykle "kaparová omáčka", kterou připravíme ze světlé jíšky s másla a mouky s cibulkou.
  • Jíšku zředíme trochou vývaru, povaříme a procedíme.
  • Pak do omáčky vmícháme sůl a pepř, citrónovou šťávu, sekané kapary, kyselou smetanu a cukr podle chuti.
    Poznámka:Rýži do knedlíků můžeme předem předvařit, zkrátíme tak celkovou dobu vaření knedlíků.

    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]