Mititei z Rumunska na grilu
(Dagmar Lánská aj: "Koření pro každé vaření", str. 163, Práce Praha 1979, rumunská kuchyně)
Mititei nebo mici - je slovo, kterým se v rumunštině označuje něco "velmi malé". Také je to název typického a oblíbeného rumunského pokrmu, který je připravován ze směsi rozemletého hovězího masa (často ve směsi se skopovým nebo vepřovým masem), česneku, černého pepře, thymiánu, koriandru, anýzu a sladké nebo pálivé mleté papriky aj. Někdy je přidávána i jedlá soda a trochu vývaru nebo vody k získání správné konzistence. Z masové hmoty jsou vytvarovány malé podlouhlé tyčinky - válečky jako prsty, které jsou pak grilovány nad dřevěným uhlím Nejlepe prý chutnají, když jsou podávány s hořčicí a zapíjeny chlazeným pivem. Ideální hořčice by neměla obsahovat příliš octa, protože kyselá chuť údajně není ke grilovaným mititei vhodná. Také obalení v nasekané petrželce je chytré, neboť listy petržele v čerstvém stavu obsahují mnoho vitamínu C, železo, hořčík, síru aj. zásadotvorné prvky a také silici "apiol", která povzbuzuje zažívací pochody a zvyšuje činnost ledvin.Toto jídlo patří v Rumunsku mezi nejoblíbenější jídla spolu s polévkou "Škembe čorba" (balkánskou obdobou naší dršťkové polévky), uvařenou z hovězích nebo i vepřových žaludků a střev. Říká se, že mititei bylo poprvé připraveno jednoho večera, kdy do bukurešťské inn-restaurace "La Iordachi", (známé svými výbornými klobáskami) , přišli pozdní hosté. Kuchyně byla již mimo běžný provoz a bylo nutno veselou partičku - náš zákazník náš pán - rychle nasytit a nezbývalo než připravit něco rychlého a chutného. Podobná jídla z mletého masa jsou si navzájem podobná po celé Východní Evropě, stejně jako na Balkáně, kde je mu např. velmi podobné známé čevabčiči. V současné době je pokrm mititei k dostání v každé restauraci v Rumunsku i když se receptury a poměry surovin a koření často liší. Každá restaurace se pak chlubí vlastním, tím nejlepším receptem, jež udržuje v tajnosti.
Rumunské mititeiSuroviny:
  • 500 g hovězího libového masa, jemně umletého
  • 1/2 lžičky pepře a sůl podle chuti
  • 3 stroužky česneku, rozmačkané
  • 1 nadrobno nakrájená zelená pálivá paprička
  • trocha vývaru podle viskozity hmoty
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 talířek nasekané petrželky
  • olej na pokapání

    Postup přípravy:
  • Z masa a ostatních přísad umísíme směs jako na karbanátky.
  • Vyválíme šištičky o velikosti a tloušťky prstu.
  • Válečky pak pečeme na roštu nebo grilu nejlépe však nad dřevěným uhlím.
  • Hotové obalíme v petrželce a pokapeme olejem.
  • Podáváme s chlebem, hořcicí a se zeleninovým salátem nebo s brambory a můžeme zapíjet pivem a povídat si třeba o Drakulovi.

    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]