Extra speciální terinka - Extraspecial terrine
(Napo Faorenc, Antonio Piccinardi aj.: "The Great International Cuisin", str. 198, International Culinary Society, New York, 1988, francouzská kuchyně)

Extra-speciální terinka-foto zdrojSuroviny:
  • 1 1/4 šálku najemno nasekaného nebo hrubě namletého vepřového masa
  • 1 šálek najemno nasekaného nebo mletého hovězího masa
  • 1/2 šálku nakrájeného kuřecího masa na větší kousky
  • 1 šálek kuřecích jater
  • 170 g vepřové slaniny na podlouhlé hranolky
  • špetka tymiánu
  • 1 bobkový list
  • 1 lžíce pistáciových oříšků bez slupek
  • 2 kuřecí prsa, nakrájené na větší podélné kousky
  • 3 lžíce brandy
  • 3 lžíce vína Madeira nebo jemu podobného
  • 3 lžíce sherry
  • 2 lžíce másla
  • sůl a pepř dle chuti

    Postup přípravy:
  • Kuřecí prsíčka rozkrájíme na čtyři filety (podlouhlé pásky).
  • Na tácek ke kuřecím prsíčkům přiložíme dvě třetiny připravené slaniny
  • Vše přelijeme sherry a vínem Madeira a ponecháme uležet 3 minut.
  • Na hlubší pánvi rozehřejeme máslo, přidáme polovinu připravených kuřecích jater a dusíme ochucené solí a pepřem; vzápětí postříkané brandy.
  • Tepelně zpracováváme až se vše alkohol odpaří.
  • Zbývající slaninu a kuřecí játra do mixeru (můžeme použít ruční) a vytvoříme ze surovin pastu, kterou vyhrábneme do mísy.
  • Mezitím odstraníme s pistáciových oříšků slupku vhozením do vařící vody, vylovením a pak promnutím slupka snadno odpadne.
  • Získaná pistaciová jádra jemně nasekáme a okořeníme
  • V míse smícháme oříšky, pastu z kuřecích jater z mixeru, nasekaná a nakrájená masa na hladkou pastu.
  • Vymažeme máslem obdélníkovou terinku (ohnivzdornou nádobu), dno pokryjeme vrstvou nasekaného masa a oříškovou směsí, umístíme kuřecí plátky (filety) na tuto vrstvu spolu s několika hranolky slaniny.
  • To vše pokryjeme další vrstvou hrubě mletých či sekaných mas - tomu můžeme použít např. vytlačování z plátěného pytlíku, jestliže je to pro nás praktické.
  • Doprostřed naskládáme pěkně v řadě zasebou podušená játra.
  • To vše pokryjeme další vrstvou masové směsi a pokračujeme v pokládání vrstev až do vypotřebování surovin.
  • Povrch posypeme malým množstvím tymiánu, vtiskneme do povrchu bobkový list a zakryjeme víčkem teriny nebo utěsníme alobalem.
  • Naplněnou terinku postavíme na vodní lázeň tj. např. hlubší plech do poloviny naplněný vařící vodou
  • Vaříme na vodní lázně postaveného v troubě asi hodinu nastavené na 190°C.
  • Před podáváním necháme terinku ochladit a krájíme na plátky.
  • Podáváme s malými kousky aspiku, nakládánými okurkami a rozpečeným bílým pečivem nebo topinkami.

    Naložení filetů a slaniny do alkoholu-foto zdroj Opečení jater na másle-foto zdroj Umixování základní masové-jatrové pasty-foto zdroj Oloupaní spařených pistaciových oříšků-foto zdroj











    Mísení maso-játrové pasty s oříšky-foto zdroj Postupné plněmí terinky masem-foto zdroj Ukládáné osmahnutých jater na střed terinky-foto zdroj Terinka připravená k pečení na vodní lázni na plechu s vodou-foto zdroj










    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]