Sekaná pečeně s kapary a okurkami
(Danma Obermajerová: Mleté maso" z časopisu ONA DNES", 2007)

Sekaná s kapary a okurkami- foto zdrojSuroviny:
  • 600 g mletého masa
  • 2 lžičky koření např. "Divočina" nebo vlastní směs
  • 1 menší cibule, nakrájená
  • 2 kyselé okurky, nasekané
  • 2 lžíce kaparů, usekaných
  • 1 lžíce červeného vína
  • 2 lžičky worcesterové omáčky
  • 1 vejce
  • sůl a mletý pepř na dochucení
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce strouhanky
  • hrst nasekané petrželové natě nebo koriandru
  • 1 lžíce rostlinného oleje na pekáček
    Na smetanovou omáčku:
  • 200 ml smetany 33%
  • 1 lžíce francouzské hořčice
  • citrónová šťáva na dochucení
    Postup přípravy:
    Příprava sekané:
  • V míse smícháme maso, koření, cibuli, okurky, kapary, víno, worcesterovou omáčku, vejce, sůl, pepř, přimícháme mouku, strouhanku a petrželku.
  • Zpracujeme na homogenní hmotu, přikryjeme a necháme v chladu odpočinout.
  • Mezitím předehřejeme troubu na 200°C.
  • Do pekáčku nalijeme lžící oleje, masovou hmotu rozdělíme na čtyři šišky, vložíme do pekáče vedle sebe, potřeme je olejem z pekáčku a vložíme do předehřáté trouby.
  • Asi po 5-10 minutách, když se maso zatáhne, podlijeme trochou vody a pečeme dozlatova.
  • Podle potřeby přeléváme výpekem a podléváme vodou.
  • Upečené sekánky přendáme na talíř a překryjeme alobalem.
    Příprava smetanové omáčky a podávání:
  • Pekáček s výpekem postavíme na střední plamen na sporák.
  • Zalijeme smetanou, odmícháme a odvaříme všechny přípečky ze stěn.
  • Vmícháme hořčici, promícháme, necháme přejít varem a přecedíme do menšího kastrůlku.
  • Na mírném plameni za občasného míchání necháme zhoustnout a dochutíme citrónovou šťávou, případně ještě dosolíme.
  • Sekanou nakrájíme na plátky a podáváme s vařenými brambory a přelité připravenou smetanovou omáčkou.
  • Podáváme s pečivem, vařenými brambory nebo s rýží.

    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]