Sekaná pečeně s kapary a okurkami
(Danma Obermajerová: Mleté maso" z časopisu ONA DNES", 2007)
Suroviny:600 g mletého masa2 lžičky koření např. "Divočina" nebo vlastní směs1 menší cibule, nakrájená2 kyselé okurky, nasekané2 lžíce kaparů, usekaných1 lžíce červeného vína2 lžičky worcesterové omáčky1 vejcesůl a mletý pepř na dochucení2 lžíce hladké mouky2 lžíce strouhankyhrst nasekané petrželové natě nebo koriandru1 lžíce rostlinného oleje na pekáček
Na smetanovou omáčku:200 ml smetany 33%1 lžíce francouzské hořčicecitrónová šťáva na dochucení
Postup přípravy:
Příprava sekané:V míse smícháme maso, koření, cibuli, okurky, kapary, víno, worcesterovou omáčku, vejce, sůl, pepř, přimícháme mouku, strouhanku a petrželku.Zpracujeme na homogenní hmotu, přikryjeme a necháme v chladu odpočinout.Mezitím předehřejeme troubu na 200°C.Do pekáčku nalijeme lžící oleje, masovou hmotu rozdělíme na čtyři šišky, vložíme do pekáče vedle sebe, potřeme je olejem z pekáčku a vložíme do předehřáté trouby.Asi po 5-10 minutách, když se maso zatáhne, podlijeme trochou vody a pečeme dozlatova.Podle potřeby přeléváme výpekem a podléváme vodou. Upečené sekánky přendáme na talíř a překryjeme alobalem.
Příprava smetanové omáčky a podávání:Pekáček s výpekem postavíme na střední plamen na sporák.Zalijeme smetanou, odmícháme a odvaříme všechny přípečky ze stěn.Vmícháme hořčici, promícháme, necháme přejít varem a přecedíme do menšího kastrůlku.Na mírném plameni za občasného míchání necháme zhoustnout a dochutíme citrónovou šťávou, případně ještě dosolíme.Sekanou nakrájíme na plátky a podáváme s vařenými brambory a přelité připravenou smetanovou omáčkou.
Podáváme s pečivem, vařenými brambory nebo s rýží.
nahoru
Na obsah kapitoly
HOME