Cheeseburger se zeleninou
(Z časopisu "ONA DNES, ONA v kuchyni, červen 2007) 2005)
Chessburger se zeleninou - je v podstatě hamburger neboli karbanátek s velkým podílem mletého hovězího libového masa, bez vajíčka a strouhanky, který je okořeněný jen pepřem solí, kečupem a worchestrem. V závěru se z něho stane "cheeseburger" [čísburgr] zapečením sýrů na položených jeho povrch. Podává se také v rozkrojené žemli, bohatě obložený zeleninou. Takové hamburgery můžeme v podstatě připravit i z kuřecího nebo krůtího masa, ale nad kvalitní libové hovězí maso opravdu není. Takové burgery jsou nejchutnější. Můžeme je připravit v troubě na plechu, mřížce, případně na grilovací pánvi. V létě můžeme zvolit zahradní gril.
Cheeseburger se zeleninou, foto zdrojSuroviny pro 4 osoby:
  • 600 g mletého zadního hovězího masa
  • 1 lžíce worchesterové omáčky
  • olej na potření plechu, mřížky
  • 1 barbeque omáčka - vlastní BBQ nebo koupená
  • 4 plátky sýra, nejlépe z tvrdého sýru čedaru nebo ementalu apod.
  • 1 plísňový sýr camembert nebo hermelín
  • 4 hamburgerové žemle
  • 5 lžíc kečupu nebo podle chuti
  • 4 lžičky hořčice nebo podle chuti
  • 1 bílá cibule, nakrájená
  • 4 tenké plátky z rajčete nebo červené papriky
  • 4 listy hlávkového salátu nebo z čínského zelí
  • smažené bramborové hranolky (nejsou nutné)

    Postup přípravy:
  • Troubu předehřejeme na 200°C, horkovzdušnou na 180°C a dáme do ní mřížku.
  • Mleté hovězí maso promícháme se lžící kečupu a s worchesterovou omáčkou.
  • Ze směsi uděláme čtyři stejné koule, ale maso moc nemačkáme, aby zůstalo nadýchané.
  • Je-li mleté maso moc suché, přimícháme do směsi trochu červeného vína.
  • Vytvoříme vyšší karbanátky, přendáme je na tác, přikryjeme alobalem a necháme v chladu ztuhnout.
  • Mezitím nakrájíme zeleninu a hermelín na stejnoměrná kolečka.
  • Rozpálíme troubu (gril) nebo grilovací pánev, předehřátou grilovací mřížku (pánev) potřeme olejem a připravené hamburgery opékáme po obou stranách, vždy asi 3 minuty.
  • Během tepelného zpracování je stále potíráme vybranou omáčkou BBQ.
  • Ke konci pečení na karbanátky položíme plátek čedaru, rajčete nebo papriky a plátek hermelínu. Sýry necháme částečně roztát.
  • Podélně rozkrojíme velké žemle a necháme je chvíli rozpéct.
  • Na každou půlku žemle položíme list salátu, pak karbanátek se sýrem tj. cheesburger, kečup, hořčici, kolečko cibule a přiklopíme druhým dílem.
  • Podáváme horké.
    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]