Cheeseburger se zeleninou
(Z časopisu "ONA DNES, ONA v kuchyni, červen 2007) 2005)Chessburger se zeleninou - je v podstatě hamburger neboli karbanátek s velkým podílem mletého hovězího libového masa, bez vajíčka a strouhanky, který je okořeněný jen pepřem solí, kečupem a worchestrem. V závěru se z něho stane "cheeseburger" [čísburgr] zapečením sýrů na položených jeho povrch. Podává se také v rozkrojené žemli, bohatě obložený zeleninou. Takové hamburgery můžeme v podstatě připravit i z kuřecího nebo krůtího masa, ale nad kvalitní libové hovězí maso opravdu není. Takové burgery jsou nejchutnější. Můžeme je připravit v troubě na plechu, mřížce, případně na grilovací pánvi. V létě můžeme zvolit zahradní gril.
Suroviny pro 4 osoby:600 g mletého zadního hovězího masa1 lžíce worchesterové omáčkyolej na potření plechu, mřížky1 barbeque omáčka - vlastní BBQ nebo koupená4 plátky sýra, nejlépe z tvrdého sýru čedaru nebo ementalu apod.1 plísňový sýr camembert nebo hermelín4 hamburgerové žemle5 lžíc kečupu nebo podle chuti4 lžičky hořčice nebo podle chuti1 bílá cibule, nakrájená4 tenké plátky z rajčete nebo červené papriky4 listy hlávkového salátu nebo z čínského zelísmažené bramborové hranolky (nejsou nutné)
Postup přípravy:Troubu předehřejeme na 200°C, horkovzdušnou na 180°C a dáme do ní mřížku.Mleté hovězí maso promícháme se lžící kečupu a s worchesterovou omáčkou.Ze směsi uděláme čtyři stejné koule, ale maso moc nemačkáme, aby zůstalo nadýchané. Je-li mleté maso moc suché, přimícháme do směsi trochu červeného vína.Vytvoříme vyšší karbanátky, přendáme je na tác, přikryjeme alobalem a necháme v chladu ztuhnout.Mezitím nakrájíme zeleninu a hermelín na stejnoměrná kolečka. Rozpálíme troubu (gril) nebo grilovací pánev, předehřátou grilovací mřížku (pánev) potřeme olejem a připravené hamburgery opékáme po obou stranách, vždy asi 3 minuty. Během tepelného zpracování je stále potíráme vybranou omáčkou BBQ. Ke konci pečení na karbanátky položíme plátek čedaru, rajčete nebo papriky a plátek hermelínu. Sýry necháme částečně roztát.Podélně rozkrojíme velké žemle a necháme je chvíli rozpéct. Na každou půlku žemle položíme list salátu, pak karbanátek se sýrem tj. cheesburger, kečup, hořčici, kolečko cibule a přiklopíme druhým dílem. Podáváme horké.
nahoru
Na obsah kapitoly
HOME