Pastýřův koláč - Shepherd's Pie
(Ze stránek videojugBETA, zařazeno do DDK v červnu 2007, anglická kuchyně)Shepherd's pie - je tradičním anglickým pokrmem sestávající ze spodní vrstvy sekaného nebo mletého masa souvisle pokrytého bramborovo-sýrovou směsí. Někdy bývá sýrem posypán až povrch horní vrstvy z bramborového pyré.Shepherd's Pie je oblíbeným pokrmem anglické kuchyně opakovaně využívaným velkou částí místní populace. Mletým masem bývá tradičně skopové (odtud také název "Shepherd" = pastýř, bača). V Severní Americe je do tohoto pokrmu používano maso hovězí a pokrm nazýván "cottage pie" nebo "cowboy pie". Ve Velké Británii tyto americké názvy také zdomácněly a vždy použitý název vyjadřuje použitý druh masa. Ve všech receptech dotyčné rozmělněné maso prudce osmahnuté na oleji spolu s jemně nasekanou cibulkou (pozn.: často i s česnekem, nakrájenou mrkví, celerem, hráškem nebo jinou zeleninou a bylinkami, jako je např. rozmarýn nebo oregáno). Maso je pak podlito vývarem, případně s trochou vína či rajčatového protlaku a chvíli podušeno. Když je hotovo je rozprostřeno na dno pekáčku, zakryto souvislou bramborovo-sýrovou vrstvou a vše upečeno dozlatova a křupava na povrchu. Bramborová vrstva se nesmí smíchat s vrstvou masitou, proto bývá často přidáváno mléko, smetana, máslo. Před vložením do trouby je obvykle povrch ozdoben šráfami pomocí vidličky, aby povrch byl ještě vypečenější a ještě křupavější. Jinou cestou jak zabránit smíchání obou vrstev ochlazení masové vrstvy, případně její zahuštění moučno-máslovou kuličkou nebo se i částečné zmrazí v ledničce.
Suroviny pro 4 až 6 porcí:500 g moučných brambor na pyré50 g sýru cheddar, nastrouhaného1 lžíce rostlinného oleje1 cibule, nakrájená 2 mrkve, nakrájené2 kousky celeru, nakrájené1 kg mletého skopového (nebo hovězího) masa30 ml hovězího vývaru1 lžíce smíchaná s 1 lžící másla150 g máslasůl, podle chutipepř, podle chuti100 ml mléka
Postup přípravy:Na horkou pánev nalijeme olej a osmahneme na něm cibulku. Když je cibulka sklovitá a již pomalu začíná hnědnout odstraníme ji z pánve žebrovanou vařečkou a odložíme stranouNa uprázdněné pánvi osmahneme mrkev a celer téměř dohněda a dáme je opět stranou.Troubu nastavíme na teplotu 220°C a necháme předehřát.Na prázdné pánvi rozehřejeme olej s 50 g másla, přidáme mleté maso a za míchání osmahneme dohněda. Jakmile maso začíná hnědnout přidáme předem připravenou mrkev a celer a chvíli ještě spolu za míchání osmahneme.Teď přidáme vývar a dobře vše u promícháme.Směs zahustíme směsí másla s moukou., několik minut promícháváme do zahuštění a pak směs odložíme stranou.Mezitím uvaříme brambory v osolené vodě do měkka, scedíme a se zbytkem másla a sýrem rozmačkáme na kaši. Jestli je kaše příliš hustá zředíme trochou mléka. Když už máme kaši dostatečně hladkou podle chuti ji osolíme a opepříme. Nakonec do kaše vmícháme předem osmahnutou cibulku.Masovou směs přendáme do pečící mísy, rozprostřeme do rovnoměrné vrstvy po celém jejím dnu. Na masovou vrstvu pomocí lžíce pokládáme připravenou bramborovou kaši. Povrch uhladíme a vidličkou vyznačíme ozdobné čáry a omastíme rozpuštěným máslem.
Naplněnou pečící mísu vložíme do předehřáté trouby, kde pečeme dokud není povrch nahnědlý, tj. asi 1/2 až 1 hodinu. Podáváme se zeleninovým salátem nebo naloženými okurkami
Instrukční VIDEO:
Shepherd´s Pie - instruktážní video postupu přípravy ze stránky videojugBETA
Poznámka DDK
- Shepherd's pie - je připravován v rozličných zemích v různých kombinacích. Vhodné jsou méně tučná masa, jako je již výše zmíněné hovězí či skopové maso. Podobné jídlo je připravováno i z rybího masa a tento pokrm je nazýván "fisherman's pie" neboli "rybářův koláč", viz obdobná varianta receptu NOWACO v DDK), pokud je přidána šlehačka, tak získáme "admiral's pie" ("admirálův koláč"). V Severní Americe tento druh masového koláče je složen z vrstev hovězího masa, kukuřice a rozmačkaných brambor ("cowboy pie"). Francouzští Kanaďané nazývají tuto variantu pokrmu "pâté chinois", ale zde jsou hrášek a mrkev smíchány a použity jako vrstva místo kukuřice. Existuje také vegetariánská verze pokrmu, ve které je maso zaměněno např. různými druhy fazolí nebo jinými rostlinnými náhražkami masa. V mojí české verzi -"koláče pasáčka vepřů" jsem použil kupované mleté vepřové maso. Zde je však nutno po opražení masa na pánvi co nejvíce vypečeného sádla odstranit - slít nebo slít a ještě více odtučnit rozprostřením na papírovém ubrousku. Výsledek byl velmi chutný.
nahoru
Na obsah kapitoly
HOME