Pastýřův koláč - Shepherd's Pie
(Ze stránek videojugBETA, zařazeno do DDK v červnu 2007, anglická kuchyně)
Shepherd's pie - je tradičním anglickým pokrmem sestávající ze spodní vrstvy sekaného nebo mletého masa souvisle pokrytého bramborovo-sýrovou směsí. Někdy bývá sýrem posypán až povrch horní vrstvy z bramborového pyré.Shepherd's Pie je oblíbeným pokrmem anglické kuchyně opakovaně využívaným velkou částí místní populace. Mletým masem bývá tradičně skopové (odtud také název "Shepherd" = pastýř, bača). V Severní Americe je do tohoto pokrmu používano maso hovězí a pokrm nazýván "cottage pie" nebo "cowboy pie". Ve Velké Británii tyto americké názvy také zdomácněly a vždy použitý název vyjadřuje použitý druh masa. Ve všech receptech dotyčné rozmělněné maso prudce osmahnuté na oleji spolu s jemně nasekanou cibulkou (pozn.: často i s česnekem, nakrájenou mrkví, celerem, hráškem nebo jinou zeleninou a bylinkami, jako je např. rozmarýn nebo oregáno). Maso je pak podlito vývarem, případně s trochou vína či rajčatového protlaku a chvíli podušeno. Když je hotovo je rozprostřeno na dno pekáčku, zakryto souvislou bramborovo-sýrovou vrstvou a vše upečeno dozlatova a křupava na povrchu. Bramborová vrstva se nesmí smíchat s vrstvou masitou, proto bývá často přidáváno mléko, smetana, máslo. Před vložením do trouby je obvykle povrch ozdoben šráfami pomocí vidličky, aby povrch byl ještě vypečenější a ještě křupavější. Jinou cestou jak zabránit smíchání obou vrstev ochlazení masové vrstvy, případně její zahuštění moučno-máslovou kuličkou nebo se i částečné zmrazí v ledničce.
Shepherd's Pie - Pastýřův koláčSuroviny pro 4 až 6 porcí:
  • 500 g moučných brambor na pyré
  • 50 g sýru cheddar, nastrouhaného
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 1 cibule, nakrájená
  • 2 mrkve, nakrájené
  • 2 kousky celeru, nakrájené
  • 1 kg mletého skopového (nebo hovězího) masa
  • 30 ml hovězího vývaru
  • 1 lžíce smíchaná s 1 lžící másla
  • 150 g másla
  • sůl, podle chuti
  • pepř, podle chuti
  • 100 ml mléka

    Postup přípravy:
  • Na horkou pánev nalijeme olej a osmahneme na něm cibulku.
  • Když je cibulka sklovitá a již pomalu začíná hnědnout odstraníme ji z pánve žebrovanou vařečkou a odložíme stranou
  • Na uprázdněné pánvi osmahneme mrkev a celer téměř dohněda a dáme je opět stranou.
  • Troubu nastavíme na teplotu 220°C a necháme předehřát.
  • Na prázdné pánvi rozehřejeme olej s 50 g másla, přidáme mleté maso a za míchání osmahneme dohněda.
  • Jakmile maso začíná hnědnout přidáme předem připravenou mrkev a celer a chvíli ještě spolu za míchání osmahneme.
  • Teď přidáme vývar a dobře vše u promícháme.
  • Směs zahustíme směsí másla s moukou., několik minut promícháváme do zahuštění a pak směs odložíme stranou.
  • Mezitím uvaříme brambory v osolené vodě do měkka, scedíme a se zbytkem másla a sýrem rozmačkáme na kaši.
  • Jestli je kaše příliš hustá zředíme trochou mléka.
  • Když už máme kaši dostatečně hladkou podle chuti ji osolíme a opepříme. Nakonec do kaše vmícháme předem osmahnutou cibulku.
  • Masovou směs přendáme do pečící mísy, rozprostřeme do rovnoměrné vrstvy po celém jejím dnu.
  • Na masovou vrstvu pomocí lžíce pokládáme připravenou bramborovou kaši.
  • Povrch uhladíme a vidličkou vyznačíme ozdobné čáry a omastíme rozpuštěným máslem.
  • Naplněnou pečící mísu vložíme do předehřáté trouby, kde pečeme dokud není povrch nahnědlý, tj. asi 1/2 až 1 hodinu.
  • Podáváme se zeleninovým salátem nebo naloženými okurkami

    Instrukční VIDEO:
  • Shepherd´s Pie - instruktážní video postupu přípravy ze stránky videojugBETA

    Poznámka DDK
    - Shepherd's pie
    - je připravován v rozličných zemích v různých kombinacích. Vhodné jsou méně tučná masa, jako je již výše zmíněné hovězí či skopové maso. Podobné jídlo je připravováno i z rybího masa a tento pokrm je nazýván "fisherman's pie" neboli "rybářův koláč", viz obdobná varianta receptu NOWACO v DDK), pokud je přidána šlehačka, tak získáme "admiral's pie" ("admirálův koláč"). V Severní Americe tento druh masového koláče je složen z vrstev hovězího masa, kukuřice a rozmačkaných brambor ("cowboy pie"). Francouzští Kanaďané nazývají tuto variantu pokrmu "pâté chinois", ale zde jsou hrášek a mrkev smíchány a použity jako vrstva místo kukuřice. Existuje také vegetariánská verze pokrmu, ve které je maso zaměněno např. různými druhy fazolí nebo jinými rostlinnými náhražkami masa. V mojí české verzi -"koláče pasáčka vepřů" jsem použil kupované mleté vepřové maso. Zde je však nutno po opražení masa na pánvi co nejvíce vypečeného sádla odstranit - slít nebo slít a ještě více odtučnit rozprostřením na papírovém ubrousku. Výsledek byl velmi chutný.


    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]