Paštika z vepřového masa pečená ve vodní lázni
(Ze zápisníku bábinky Věry Čermákové z Kyjova)
Suroviny:400 g vepřového masa na pečení (krkovička aj.)150 g prorostlé uzené slaniny nebo uzeného bůčku80 g cibule, najemno nakrájená50 g másla nebo margarinu30 g mouky200 ml sladké smetany200 ml mléka2 vejce1 lžíce hořčicešpetka muškátového oříškumajoránka, dle chuti2 tlučené hřebíčkysůl a pepř dle chuti
Příloha: chléb, pečivo
Postup přípravy:Vepřové maso a slaninu umeleme (nebo mixujeme) velmi najemno.Na na másle nebo tuku do sklovita orestujeme cibuli, zasypeme ji moukou a mírně vše opražíme.Zalijeme mlékem a smetanou, krátce povaříme a odstavíme.Po vychladnutí smícháme s mletým masem smíchaný se slaninou, vejci, solí, hořčicí a ostatním kořením.Promícháme a masitou směsí naplníme podlouhlou formu piškoty (chlebíčky) vyloženou alobalem.Formu vložíme do vodní lázně naplněné do poloviny formy vodou.Vložíme do horké trouby (180°C) a ohříváme asi 80 minut.Po vybrání z trouby a lázně horní plochu zatížíme destičkou.Po vychladnutí paštiku vyklopíme z formy, nařežeme na pláty a podáváme studené s chlebem nebo pečivem.
nahoru
Na obsah kapitoly
HOME