Paštika z vepřového masa pečená ve vodní lázni
(Ze zápisníku bábinky Věry Čermákové z Kyjova)

Suroviny:
  • 400 g vepřového masa na pečení (krkovička aj.)
  • 150 g prorostlé uzené slaniny nebo uzeného bůčku
  • 80 g cibule, najemno nakrájená
  • 50 g másla nebo margarinu
  • 30 g mouky
  • 200 ml sladké smetany
  • 200 ml mléka
  • 2 vejce
  • 1 lžíce hořčice
  • špetka muškátového oříšku
  • majoránka, dle chuti
  • 2 tlučené hřebíčky
  • sůl a pepř dle chuti

  • Příloha: chléb, pečivo

    Postup přípravy:
  • Vepřové maso a slaninu umeleme (nebo mixujeme) velmi najemno.
  • Na na másle nebo tuku do sklovita orestujeme cibuli, zasypeme ji moukou a mírně vše opražíme.
  • Zalijeme mlékem a smetanou, krátce povaříme a odstavíme.
  • Po vychladnutí smícháme s mletým masem smíchaný se slaninou, vejci, solí, hořčicí a ostatním kořením.
  • Promícháme a masitou směsí naplníme podlouhlou formu piškoty (chlebíčky) vyloženou alobalem.
  • Formu vložíme do vodní lázně naplněné do poloviny formy vodou.
  • Vložíme do horké trouby (180°C) a ohříváme asi 80 minut.
  • Po vybrání z trouby a lázně horní plochu zatížíme destičkou.
  • Po vychladnutí paštiku vyklopíme z formy, nařežeme na pláty a podáváme studené s chlebem nebo pečivem.
    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]