Skotská vejce- Scotch eggs (2)Skotská vejce - Scotch eggs - jsou tradičním jídlem ve Skotsku a velmi oblíbeným pokrmem na celých britských ostrovech. V minulém století byly nazývány "ptačí hnizda" (birds' nests). Obyvatelé Skotska si údajně potrpí na fritování v nadbytku oleje ("deep fried"), a právě tento pokrm je toho nepřesvědčivějším důkazem. Můžeme je však pro sebe stejně dobře upéct v troubě, obsahují pak méně tuku a jsou pro nás zdravější. Skotská vejce měla původně charakter lehké přesnidávky. V tradičním receptu jsou natvrdo uvařená a oloupaná vejce zamáčknutá do kořeněného kvalitního mletého masa (tzv. "sausage meat"). Vytvořená plněná masitá koule je obalena ve strouhance a fritována v oleji do zlatohněda, Dříve se podávala studená, nejčastěji se salátem a nakládanou zeleninou. Skotská vejce se velmi hodila pro pikniky v přírodě, kde byla konzumovaná čerstvě udělaná. Později získala "levnou reputaci" tím, že byla připravována předem, zabalena do plastikových obalů a prodávána v různých pouličních prodejnách a bufetech jako jídlo na cesty. Tyto konzumní výrobky bývají většinou připravovány z poněkud lacinějších - tučnějších surovin. Jsou často velmi tučné, . . ., ale stále dobré! V jižní části USA dávají skotským vejcím přednost zejména lovci, rybáři apod., neboť jsou dobře přenosná a k tomu ještě delikátní. V následujícím receptu této sbírky uvádím návod na jednoduchou přípravu tohoto tradičního skotského jídla. V naší závodní kuchyni často byla na jídelníčku prezentována jako "pštrosí vejce"; vždy jsem se na ně těšil, nemohl se dočkat a vybral si je vždy.
Skotská vejce - tradiční skotský recept
(Recept z Scotland for Visitors, skotská kuchyně)
Suroviny pro 4 porce:500 g mletého masa (nejlépe ochucený polotovar - "sausage meat" - co nejlepší kvality jakou můžeme sehnat)1 velké syrové vejce28 g strouhanky5 vajec uvařených natvrdo, oloupaných ze skořápkyšpetka muškátového květu (není nutné)sůl podle chutičerstvě mletý pepřtrochu mouky na pomoučení1 lžíce vody
Postup přípravy:Osušíme oloupaná natvrdo uvařená vejce, obalíme je lehce v mouce a dáme je stranou. Smícháme s mletou směs masa ("sausage meat) s muškátovým květem (nebo ne, když to není nutné), se špetkou soli a pepře. Získanou směs rozdělíme na pět stejných dílů. Položíme je na pomoučenou desku a vpravíme do nich vajíčka natvrdo, tak aby byla zcela obalena masovou směsí. Dlaněmi vytvoříme souměrné koule, které obalíme jen ve strouhance (nebo v trojobalu: mouka - rozšlehané vajíčko - strouhanka.) Strouhanku přitlačíme rukou na povrch koule, aby neopadávala. Skotská vejce nejlépe usmažíme ve fritovacím hrnci nebo v dostatku oleje rozpáleném na 185°C a přitom dáváme pozor, aby na nás rozpálený nevystřikl. Smažíme asi 5-6 minut do zlatohněda, pak osušíme od tuku ubrouskem a podáváme horké nebo je ponecháme zchládnout, pak uložíme do chladničky pro pozdější studenou svačinku. Skotská vejce dnes známe v mnoha variantách lišících se složením a kombinacemi masité směsi (drůbeží, vepřové, hovězí aj.) i jejich náplní. Názorným příkladem může být následující recept:
Plněná hnízda - skotská vejce s mangem a kapustičkou
(Recept z magazínu pro zákazníky supermarketu MANA, číslo 8, 1999)
Suroviny pro 4 porce:400 g směsi mletého masa100 ml smetany100 g krájené šunky100 g manga4 kapustičky2 vařená vejcešťáva z vepřové pečeně případně instantní vepřová šťávasůloblíbené kořeníhořčice podle chuti
Postup přípravy:Mleté maso dobře spojíme se smetanou, kořením a hořčicí. Vytvarujeme bochánky a do každého vmáčkneme šunku, půlku vajíčka bez žloutku , který nahradíme kapustičkou a ještě kousek manga.Rovnoměrně obalíme masem a pečeme při 180°C mírně podlité dozlatova. Do výpeku vmícháme šťávu z masa (např. instantní). Můžeme podávat s barevnými těstovinami a špenátovými listy, nebo bramborovým pyré a další zeleninou.
nahoru
Na obsah kapitolyHOME