Skotská vejce- Scotch eggs (2)
Skotská vejce - Scotch eggs - jsou tradičním jídlem ve Skotsku a velmi oblíbeným pokrmem na celých britských ostrovech. V minulém století byly nazývány "ptačí hnizda" (birds' nests). Obyvatelé Skotska si údajně potrpí na fritování v nadbytku oleje ("deep fried"), a právě tento pokrm je toho nepřesvědčivějším důkazem. Můžeme je však pro sebe stejně dobře upéct v troubě, obsahují pak méně tuku a jsou pro nás zdravější. Skotská vejce měla původně charakter lehké přesnidávky. V tradičním receptu jsou natvrdo uvařená a oloupaná vejce zamáčknutá do kořeněného kvalitního mletého masa (tzv. "sausage meat"). Vytvořená plněná masitá koule je obalena ve strouhance a fritována v oleji do zlatohněda, Dříve se podávala studená, nejčastěji se salátem a nakládanou zeleninou. Skotská vejce se velmi hodila pro pikniky v přírodě, kde byla konzumovaná čerstvě udělaná. Později získala "levnou reputaci" tím, že byla připravována předem, zabalena do plastikových obalů a prodávána v různých pouličních prodejnách a bufetech jako jídlo na cesty. Tyto konzumní výrobky bývají většinou připravovány z poněkud lacinějších - tučnějších surovin. Jsou často velmi tučné, . . ., ale stále dobré! V jižní části USA dávají skotským vejcím přednost zejména lovci, rybáři apod., neboť jsou dobře přenosná a k tomu ještě delikátní. V následujícím receptu této sbírky uvádím návod na jednoduchou přípravu tohoto tradičního skotského jídla. V naší závodní kuchyni často byla na jídelníčku prezentována jako "pštrosí vejce"; vždy jsem se na ně těšil, nemohl se dočkat a vybral si je vždy.
Skotská vejce - tradiční skotský recept
(Recept z Scotland for Visitors, skotská kuchyně)

Skotská vejceSuroviny pro 4 porce:
  • 500 g mletého masa (nejlépe ochucený polotovar - "sausage meat" - co nejlepší kvality jakou můžeme sehnat)
  • 1 velké syrové vejce
  • 28 g strouhanky
  • 5 vajec uvařených natvrdo, oloupaných ze skořápky
  • špetka muškátového květu (není nutné)
  • sůl podle chuti
  • čerstvě mletý pepř
  • trochu mouky na pomoučení
  • 1 lžíce vody
    Postup přípravy:
  • Osušíme oloupaná natvrdo uvařená vejce, obalíme je lehce v mouce a dáme je stranou
  • . Smícháme s mletou směs masa ("sausage meat) s muškátovým květem (nebo ne, když to není nutné), se špetkou soli a pepře.
  • Získanou směs rozdělíme na pět stejných dílů.
  • Položíme je na pomoučenou desku a vpravíme do nich vajíčka natvrdo, tak aby byla zcela obalena masovou směsí.
  • Dlaněmi vytvoříme souměrné koule, které obalíme jen ve strouhance (nebo v trojobalu: mouka - rozšlehané vajíčko - strouhanka.)
  • Strouhanku přitlačíme rukou na povrch koule, aby neopadávala.
  • Skotská vejce nejlépe usmažíme ve fritovacím hrnci nebo v dostatku oleje rozpáleném na 185°C a přitom dáváme pozor, aby na nás rozpálený nevystřikl.
  • Smažíme asi 5-6 minut do zlatohněda, pak osušíme od tuku ubrouskem a podáváme horké nebo je ponecháme zchládnout, pak uložíme do chladničky pro pozdější studenou svačinku.
    Skotská vejce dnes známe v mnoha variantách lišících se složením a kombinacemi masité směsi (drůbeží, vepřové, hovězí aj.) i jejich náplní. Názorným příkladem může být následující recept:
    Plněná hnízda - skotská vejce s mangem a kapustičkou
    (Recept z magazínu pro zákazníky supermarketu MANA, číslo 8, 1999)

    Suroviny pro 4 porce:
  • 400 g směsi mletého masa
  • 100 ml smetany
  • 100 g krájené šunky
  • 100 g manga
  • 4 kapustičky
  • 2 vařená vejce
  • šťáva z vepřové pečeně případně instantní vepřová šťáva
  • sůl
  • oblíbené koření
  • hořčice podle chuti

    Postup přípravy:
  • Mleté maso dobře spojíme se smetanou, kořením a hořčicí.
  • Vytvarujeme bochánky a do každého vmáčkneme šunku, půlku vajíčka bez žloutku , který nahradíme kapustičkou a ještě kousek manga.
  • Rovnoměrně obalíme masem a pečeme při 180°C mírně podlité dozlatova.
  • Do výpeku vmícháme šťávu z masa (např. instantní).
  • Můžeme podávat s barevnými těstovinami a špenátovými listy, nebo bramborovým pyré a další zeleninou.

    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]