Mleté maso zapečené v těstovinách
(Recept od Vladimíra Böhma z Kralup nad Vltavou, únor 2006, česká kuchyně)
Mleté maso - je obecně vděčné svými téměř nepřebernými možnosti úprav a různými obměnami jak z hlediska složení mletého masa, tak použitého koření, bylinek nebo druhu zeleniny i příloh. Takový je i pokrm, u kterého zapečené vrstvy ochuceného mletého masa ve vrstvách těstovin před zapečením zalijeme vajíčky. Jednoduché, laciné a dobré! Nic nebrání tomu, abychom zapékané těstoviny nebo již mleté maso podle libosti okořenili a podle svého ovoněli bylinkami.
Suroviny:
  • 750 g mletého vepřového masa
  • 500 g těstovin (např. kolínka)
  • 1 ks cibule, na drobné kostičky
  • 2-3 vejce
  • 300 ml mléka
  • 2 lžíce oleje
  • kmín
  • sůl a pepř
  • strouhaný tvrdý sýr švýcarského typu

    Postup přípravy:
  • Na oleji osmahneme drobné kostičky cibule, po chvilce přidáme mleté maso a vše spolu orestujeme.
  • Směs osolíme, přidáme mletý kmín, malinko podlijeme vodou a dusíme pod pokličkou asi 30 minut.
  • Mezitím zvlášť uvaříme těstoviny téměř "al dente".
  • Do vymazané a strouhankou vysypané zapékací mísy rozprostřeme vrstvu těstovin, pak položíme vrstvu masové směsi, následuje vrstva těstovin, pak opět masová směs a zakončíme to třetí vrstvou těstovin.
  • Vše zalijeme osoleným mlékem s rozšlehanými vejci.
  • Naplněnou zapékací mísu zasuneme do předehřáté trouby (180°C) a pokrm zapečeme dorůžova.
  • Asi 5 minut před koncem pečení můžeme povrch posypat strouhaným tvrdým sýrem; případně v této fázi můžeme zapnout horní gril pro rychlejší roztavení sýru, (pokud ho v troubě máme).
    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]