Mleté maso zapečené v těstovinách
(Recept od Vladimíra Böhma z Kralup nad Vltavou, únor 2006, česká kuchyně)Mleté maso - je obecně vděčné svými téměř nepřebernými možnosti úprav a různými obměnami jak z hlediska složení mletého masa, tak použitého koření, bylinek nebo druhu zeleniny i příloh. Takový je i pokrm, u kterého zapečené vrstvy ochuceného mletého masa ve vrstvách těstovin před zapečením zalijeme vajíčky. Jednoduché, laciné a dobré! Nic nebrání tomu, abychom zapékané těstoviny nebo již mleté maso podle libosti okořenili a podle svého ovoněli bylinkami.
Suroviny:750 g mletého vepřového masa500 g těstovin (např. kolínka)1 ks cibule, na drobné kostičky2-3 vejce300 ml mléka2 lžíce olejekmínsůl a pepřstrouhaný tvrdý sýr švýcarského typu
Postup přípravy:Na oleji osmahneme drobné kostičky cibule, po chvilce přidáme mleté maso a vše spolu orestujeme.Směs osolíme, přidáme mletý kmín, malinko podlijeme vodou a dusíme pod pokličkou asi 30 minut.Mezitím zvlášť uvaříme těstoviny téměř "al dente".Do vymazané a strouhankou vysypané zapékací mísy rozprostřeme vrstvu těstovin, pak položíme vrstvu masové směsi, následuje vrstva těstovin, pak opět masová směs a zakončíme to třetí vrstvou těstovin.Vše zalijeme osoleným mlékem s rozšlehanými vejci.Naplněnou zapékací mísu zasuneme do předehřáté trouby (180°C) a pokrm zapečeme dorůžova. Asi 5 minut před koncem pečení můžeme povrch posypat strouhaným tvrdým sýrem; případně v této fázi můžeme zapnout horní gril pro rychlejší roztavení sýru, (pokud ho v troubě máme).
nahoru
Na obsah kapitoly
HOME