Karbanátky s pórkem
(Časopis "Svět kuchyně", čís 38., předpis 38., 2001)Karbanátky s pórkem - zvládneme snadno; je to jen obdoba oblíbených pokrmů z mletého vepřového masa, tentokrát je však podávaná netradičně s výborným vařeným pórkem. Lehké, rychlé a dobré jídlo. Mleté maso můžeme koupit i hotové u známého řezníka a před přípravou karbanátek v případně nutnosti ještě jednou semlít. Mají pak velmi jemnou chuť.
Suroviny na 4 porce:500 g vepřového masa, umeleme250 g bůčku, umeleme1 svazek petrželové natě, nasekané 1 kg pórků, na kolečka (1-2 cm)1 špetka mletého zázvoru1 špetka muškátového oříšku1 lžice máslasůl a pepř
Příloha:brambory
Postup přípravy:V hrnci uvedeme vodu do varu dvě sklenice osolené vody se špetkou pepře. Do vody vložíme pórky a asi 20 minut je vaříme pod pokličkou. Pak pórky necháme okapat a lehce osmahneme na tuku ze smažení karbanátků. Mezitím z jemně umletého, osoleného, opepřeného, zázvorem a muškátem okořeněného masa vytvarujeme několik malých karbanátků. Na rozpáleném másle je prudce osmažíme dorůžova, pak ještě asi 15 minut zvolna dosmažíme. Hotové vyjmeme a uložíme do tepla. Když máme karbanátky a pórky připraveny, narovnáme je na servírovací mísu. Mezi rozložené pórky položíme horké karbanátky a ihned podáváme.
Karbanátky s koprem
(Recept Míšy Procházkové, farářky z Říčan, srpen 2008)
Suroviny:1 kg mletého vepřového masa2 lžíce sterilovaného nebo čerstvého kopru4 stroužky nastrouhaného česnekusůl podle chuti3 lžíce medu2 vejcestrouhanka, podle potřeby
Příloha:brambory
Postup přípravy:Mleté vepřové maso promícháme s koprem, sekaným česnekem, osolíme podle chuti, přidáme med a vejce. Přidáme trochu vody, vejce a zahustíme strouhankou.Smažíme jako karbanátky nebo pečeme jako sekanou.
nahoru
Na obsah kapitoly
HOME