Karbanátky s pórkem
(Časopis "Svět kuchyně", čís 38., předpis 38., 2001)
Karbanátky s pórkem - zvládneme snadno; je to jen obdoba oblíbených pokrmů z mletého vepřového masa, tentokrát je však podávaná netradičně s výborným vařeným pórkem. Lehké, rychlé a dobré jídlo. Mleté maso můžeme koupit i hotové u známého řezníka a před přípravou karbanátek v případně nutnosti ještě jednou semlít. Mají pak velmi jemnou chuť.
Suroviny na 4 porce:
  • 500 g vepřového masa, umeleme
  • 250 g bůčku, umeleme
  • 1 svazek petrželové natě, nasekané
  • 1 kg pórků, na kolečka (1-2 cm)
  • 1 špetka mletého zázvoru
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 1 lžice másla
  • sůl a pepř

  • Příloha:brambory
    Postup přípravy:
  • V hrnci uvedeme vodu do varu dvě sklenice osolené vody se špetkou pepře.
  • Do vody vložíme pórky a asi 20 minut je vaříme pod pokličkou.
  • Pak pórky necháme okapat a lehce osmahneme na tuku ze smažení karbanátků.
  • Mezitím z jemně umletého, osoleného, opepřeného, zázvorem a muškátem okořeněného masa vytvarujeme několik malých karbanátků. Na rozpáleném másle je prudce osmažíme dorůžova, pak ještě asi 15 minut zvolna dosmažíme. Hotové vyjmeme a uložíme do tepla. Když máme karbanátky a pórky připraveny, narovnáme je na servírovací mísu.
  • Mezi rozložené pórky položíme horké karbanátky a ihned podáváme.

    Karbanátky s koprem
    (Recept Míšy Procházkové, farářky z Říčan, srpen 2008)
    Suroviny:
  • 1 kg mletého vepřového masa
  • 2 lžíce sterilovaného nebo čerstvého kopru
  • 4 stroužky nastrouhaného česneku
  • sůl podle chuti
  • 3 lžíce medu
  • 2 vejce
  • strouhanka, podle potřeby
    Příloha:brambory
    Postup přípravy:
  • Mleté vepřové maso promícháme s koprem, sekaným česnekem, osolíme podle chuti, přidáme med a vejce. Přidáme trochu vody, vejce a zahustíme strouhankou.
  • Smažíme jako karbanátky nebo pečeme jako sekanou.
    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]