Římská pečeně vykládaná vejci natvrdo
(Časopis "Svět kuchyně", díl 20., předpis 23, 2001)Římská pečeně - je pečená směs mletého libového masa plněného natvrdo vařenými vejci. Může být upečena např. ve formě na srnčí hřbet nebo jiném podlouhlém pekáči. Hotovou nakrájíme na plátky a můžeme je použít nejen na chlebíčky, ale i jako hlavní jídlo s brambory či rýží a vařenou zeleninou. K rýži můžeme navíc nabídnout rajčatovou omáčku.
Suroviny na 8 porcí:700 g mletého libovějšího masa4 vejce3/4 sklenice rajčatové šťávy nebo 2 lžíce rajčatového protlaku3/4 sklenice ovesných vloček1 cibule, nakrájená2 lžíce másla3 lžíce strouhanky1 lžička saturejky (případně majoránky)špetka muškátového oříškusůl a pepř
Příloha: chléb nebo brambory, rýže, případně rajčatová omáčka
Postup přípravy:Oloupanou cibuli jemně nakrájíme a dáme do velké mísy. Přidáme rajčatovou šťávu nebo protlak zředěný 3/4 sklenicí vody, 1-2 vejce, ovesné vločky, saturejku (majoránku), muškátový oříšek, sůl a pepř. Vše důkladně promícháme, přidáme mleté maso a dál mícháme, až vznikne hladká hmota. Je-li nutné případně zahustíme strouhankou.Tři vejce uvaříme natvrdo, necháme je vychladnout a oloupeme je.Na papíru na pečení nebo na alobalu rozprostřeme stejnoměrně masovou hmotu, do středu za sebou do řady seřadíme vejce a plát kolem nich srolujeme tak, aby vejce zůstala uprostřed masové směsi.Vložíme do formy (např. na srnčí hřbet vymazané máslem nebo jiného podlouhlého pekáče) dobře vysypané strouhankou. Pečeme asi 50 minut v troubě předehřáté na 180°C.Hotovou pečeni necháme vychladnout a krájíme na plátky a podáváme.
nahoru
Na obsah kapitoly
HOME