Římská pečeně vykládaná vejci natvrdo
(Časopis "Svět kuchyně", díl 20., předpis 23, 2001)
Římská pečeně - je pečená směs mletého libového masa plněného natvrdo vařenými vejci. Může být upečena např. ve formě na srnčí hřbet nebo jiném podlouhlém pekáči. Hotovou nakrájíme na plátky a můžeme je použít nejen na chlebíčky, ale i jako hlavní jídlo s brambory či rýží a vařenou zeleninou. K rýži můžeme navíc nabídnout rajčatovou omáčku.
Římská pečeně-foto: zdrojSuroviny na 8 porcí:
  • 700 g mletého libovějšího masa
  • 4 vejce
  • 3/4 sklenice rajčatové šťávy nebo 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 3/4 sklenice ovesných vloček
  • 1 cibule, nakrájená
  • 2 lžíce másla
  • 3 lžíce strouhanky
  • 1 lžička saturejky (případně majoránky)
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl a pepř

  • Příloha: chléb nebo brambory, rýže, případně rajčatová omáčka

    Postup přípravy:
  • Oloupanou cibuli jemně nakrájíme a dáme do velké mísy. Přidáme rajčatovou šťávu nebo protlak zředěný 3/4 sklenicí vody, 1-2 vejce, ovesné vločky, saturejku (majoránku), muškátový oříšek, sůl a pepř.
  • Vše důkladně promícháme, přidáme mleté maso a dál mícháme, až vznikne hladká hmota.
  • Je-li nutné případně zahustíme strouhankou.
  • Tři vejce uvaříme natvrdo, necháme je vychladnout a oloupeme je.
  • Na papíru na pečení nebo na alobalu rozprostřeme stejnoměrně masovou hmotu, do středu za sebou do řady seřadíme vejce a plát kolem nich srolujeme tak, aby vejce zůstala uprostřed masové směsi.
  • Vložíme do formy (např. na srnčí hřbet vymazané máslem nebo jiného podlouhlého pekáče) dobře vysypané strouhankou.
  • Pečeme asi 50 minut v troubě předehřáté na 180°C.
  • Hotovou pečeni necháme vychladnout a krájíme na plátky a podáváme.
    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]