Pečené masové kuličky s houbami a česnekem
(Z časopisu "Apetit", červen 2005)Masové kuličky - známe jako typické skandinávské jídlo z restaurace v prodejně švédské firmy Ikea v Praze a Brně. Dcerka Soňka udělala masové kuličky podle receptu uveřejněném v časopisu "Apetit", kde byly masové kuličky upečeny a pak nápaditě doplněny chutí pečených žampionů, česneku a navíc ještě podávány zalité smetanou. Pokrm může sloužit jako hlavní chod. Výhodné je, že kuličky můžeme vytvarovat až 24 hodin předem a uchovávat je v chladu, dokud nedorazí naši přátelé na večeři. Jsou velmi zajímavé a chutné, proto jsem se rozhodl je uvést v DDK. K jejich přípravě uvedu zkušenost, že je potřeba použít libové maso (!), aby po upečení neplavala v tuku. Pokud se nám nezdaří takové koupit, přidáme raději asi 1 - 2 lžíce strouhanky, případně nadbytečný vypečený tuk odebereme lžící. Všimněme si, že do mletého masa nepřidáváme vejce a chuť kuliček se přibliží chuti vepřové pečínky v houbové smetanové omáčce. Doporučuju je ostřeji kořenit, nakonec to udělejme podle naších chutí a zvyklostí.
Suroviny pro 6 osob:1 kg mletého libového vepřového masa1 cibuli, hrubě nasekanávelký svazek petrželky, jemně nasekanékůra ze 2 citrónů, nasekaná500 g žampiónů2 stroužky česneku, nasekané2 lžíce olivového oleje6 lžíc dezertního vína200 g zakysané smetanysůl a pepř
Postup přípravy:Troubu předehřejeme na 200°C, horkovzdušnou na 180°C a dáme do ní dvě mřížky. Mleté maso, cibuli a polovinu množství petrželky, citrónovou kůru, sůl a pepř propracujeme do stejnorodé směsi. Vytvarujeme 30 kuliček a položíme je na plech vyložený pečícím papírem.Houby naskládáme do zapékací nádoby a posypeme česnekem, osolíme, opepříme, nakonec zakápneme olejem. Plech s kuličkami vložíme a na 25 minut do trouby. Po čtvrthodině přidáme do trouby ještě nádobu s houbami a 10 minut vše ještě pečeme.Houby přesuneme na sporák na menší plamen, přimícháme víno a smetanu a prohřejeme. Přisypeme upečené kuličky, promícháme a přesuneme do nahřáté servirovací nádoby.Podáváme posypané zbylou petrželkou.
nahoru
Na obsah kapitoly
HOME