Pečené masové kuličky s houbami a česnekem
(Z časopisu "Apetit", červen 2005)
Masové kuličky - známe jako typické skandinávské jídlo z restaurace v prodejně švédské firmy Ikea v Praze a Brně. Dcerka Soňka udělala masové kuličky podle receptu uveřejněném v časopisu "Apetit", kde byly masové kuličky upečeny a pak nápaditě doplněny chutí pečených žampionů, česneku a navíc ještě podávány zalité smetanou. Pokrm může sloužit jako hlavní chod. Výhodné je, že kuličky můžeme vytvarovat až 24 hodin předem a uchovávat je v chladu, dokud nedorazí naši přátelé na večeři. Jsou velmi zajímavé a chutné, proto jsem se rozhodl je uvést v DDK. K jejich přípravě uvedu zkušenost, že je potřeba použít libové maso (!), aby po upečení neplavala v tuku. Pokud se nám nezdaří takové koupit, přidáme raději asi 1 - 2 lžíce strouhanky, případně nadbytečný vypečený tuk odebereme lžící. Všimněme si, že do mletého masa nepřidáváme vejce a chuť kuliček se přibliží chuti vepřové pečínky v houbové smetanové omáčce. Doporučuju je ostřeji kořenit, nakonec to udělejme podle naších chutí a zvyklostí.
Suroviny pro 6 osob:
  • 1 kg mletého libového vepřového masa
  • 1 cibuli, hrubě nasekaná
  • velký svazek petrželky, jemně nasekané
  • kůra ze 2 citrónů, nasekaná
  • 500 g žampiónů
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 6 lžíc dezertního vína
  • 200 g zakysané smetany
  • sůl a pepř

    Postup přípravy:
  • Troubu předehřejeme na 200°C, horkovzdušnou na 180°C a dáme do ní dvě mřížky.
  • Mleté maso, cibuli a polovinu množství petrželky, citrónovou kůru, sůl a pepř propracujeme do stejnorodé směsi.
  • Vytvarujeme 30 kuliček a položíme je na plech vyložený pečícím papírem.
  • Houby naskládáme do zapékací nádoby a posypeme česnekem, osolíme, opepříme, nakonec zakápneme olejem.
  • Plech s kuličkami vložíme a na 25 minut do trouby.
  • Po čtvrthodině přidáme do trouby ještě nádobu s houbami a 10 minut vše ještě pečeme.
  • Houby přesuneme na sporák na menší plamen, přimícháme víno a smetanu a prohřejeme.
  • Přisypeme upečené kuličky, promícháme a přesuneme do nahřáté servirovací nádoby.
  • Podáváme posypané zbylou petrželkou.

    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]