Česká sekaná klasická
(Juliana A. Fialová: "Česká kuchařka", str. 92, Nakladatelství Merkur Praha, 1975, česká kuchyně)
Česká sekaná - je vděčným obědem, večeří i svačinou např. na výlet. Aby pokrmy z mletého masa byly šťavnatější, doporučuje se mleté maso před další úpravou dobře prošlehat s několika lžícemi mléka, smetany, vývaru, nebo i studené vody. Také, když při zpracování maso důkladně prohněteme vpravíme do něho vzduch, který přispěje k homogennosti masové hmoty. Dnes již jemně umletou směs masa můžeme snadno koupit přímo v obchodě, nejlépe u osvědčeného řezníka nebo si maso raději meleme doma sami.
Suroviny:
  • 3/4 kg mletého masa (polovinu vepřového a polovinu hovězího)
  • 1 malá cibule
  • 1 lžička sádla (oleje)
  • malá kytička petrželové natě
  • 2 žemle (mohou být i starší)
  • 2 až 3 vejce
  • 50 g slaniny
  • pepř a sůl
  • 1 lžíce sádla
  • 1 lžičky hladké mouky
  • strouhaná houska - strouhanka
    Příloha: dušené brambory a zelí

    Postup přípravy:
  • Při vlastní přípravě mletého masa odstraníme z koupeného masa šlachy a nakrájíme je přes vlákna, aby se snadněji mlelo.
  • Do mlýnku dáváme střídavě kousky hovězího a vepřového masa a nakonec umeleme i žemle předem namočené do vody a dobře vymačkané.
  • Směs osolíme, opepříme, přidáme cibuli osmaženou na tuku do světle žluta a lehce osmahnutou petrželovou nať.
  • Přidáme vejce rozšlehaná metlou (jeden bílek si uschováme na potření pečeně), slaninu nakrájenou na kostičky.
  • Směs zahustíme podle potřeby strouhankou a dobře promícháme.
  • Utvoříme dvě šišky, potřeme je bílkem a dáme do pekáče na rozehřátý tuk.
  • Pečeme při 180°C, za častého polévání a podlévání, asi 1 hodinu.
  • Vypečenou šťávu zaprášíme moukou, osmahneme, podlijeme a povaříme.
    »Sobotní večeře byla slavnostním jídlem. Nolanovi měli smažené maso! Bochník ztvrdlého chleba byl rozdělán na kaši v horké vodě a smíchán s mletým masem za deset centů, do něhož byla rozsekaná cibule. Sůl a za cent sekané petržele dodaly koření. Z toho nadělala maminka maličké karbanátky, usmažila je a podávala s tomátovým kořením. Tyto karbanátky se u Nolanů nazývali exoticky fricadelle, což byl stálý vtip a zdroj věčného smíchu Fanynky a Neelyho. Sytili se převážně a někdy zcela výlučně takovými rozličnými jídly kuchtěnými ze starého ztvrdlého chleba, kondenzovaného mléka a kávy, cibule, brambor a vždycky ještě za jediný centík něčeho, co se kupovalo v posledním okamžiku a přidávalo se jako šňupka pro radost. Jednou za čas měli banán. Fanynka však ustavičně toužila po pomerančích a ananasech, a ze všeho nejvíc po mandarinkách, které dostávala jenom o vánocích.«

    (Betty Smith, 1904-1972, americká spisovatelka: "V Brooklynu roste strom", Práce Praha, 1970)
    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]