Mleté řízky v houbové omáčce
(Libuše Vlachová: "Krajové hodování", zařazeno do DDK v únoru 2004, recept ze středních Čech, česká kuchyně)

Suroviny:
  • 400 g mleté směsi hovězího a vepřového masa
  • 1 cibule
  • 50 g másla
  • 200-400 g hub
  • 200 ml kyselé smetany
  • hladká mouka
  • sůl a pepř
  • 2 lžíce oleje na opečení
    Příloha: brambory, zeleninový salát

    Postup přípravy:
  • Očištěné houby pokrájíme na plátky a podusíme na poloviční dávce másla.
  • Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na zbývajícím másle, současně se solí, pepřem a 2 lžícemi smetany přidáme k mletému masu a dobře promícháme.
  • Ze směsi vytvoříme placičky, obalíme je v mouce a opečeme na obou stranách na oleji.
  • Přidáme houby, vše podlijeme zbývající smetanou a ještě asi 15 minut podusíme.
    »"Titty vynesla svůj příděl - pořádný špalík konzervovaného hovězího, skývu černého chleba, několik sucharů a velký tlustý kus koláče. Na Pátka to žádný zvláštní dojem neudělalo. "Co se dá dělat," řekl, "snad z toho oběd pořídíme. A co máslo? A brambory? Co kdybychom si udělali karbanátky?" Pátek se chvíli přehraboval v krabici se zásobami a našel kousek už rozteklého másla. Čichl k němu a prohlásil, že už je nejvyšší čas je sníst a přivézt zítra od paním Dixonové nové. Pak objevil pár brambor a sůl. Robinson Crusoe měl ve svém přídělu čaj a krabičku tabáku plnou cukru. Pátek rozhrábl oheň, položil na něj pár klacků a za chvíli to už kolem velké konvice jen plápolalo. Oloupal trochu brambor a dal je vařit v rendlíku na kraj ohně. Konzervované maso nasekal na drobné kousky. A pak, když brambory změkly, vyndal je z vody, rozmačkal, smíchal s rozsekaným masem a udělal šest kulatých plochých placiček z masa a brambor. Pak dal na pánvičku kousek másla, rozpustil je a usmažil karbanátky, až všechny jen prskaly a bublaly. Robinson Crusoe zatím připravil čaj."«

    (Arthur Ransome, 1884-1967, anglický autor knih pro děti :Boj o ostrov, Praha 1971)
    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]