Velikonoční nádivka
(Pavel Žaloudek - březen 2001)

Suroviny:
  • 400 g vařené uzené krkovice
  • 200 g pečeného nebo grilovaného drůbežího masa (i s kůží)
  • 500 ml mléka
  • 3 vejce
  • 150 g strouhanky
  • hrst mladých sekaných kopřiv (nebo petrželky či pažitky, a nebo kombinace všeho)
  • 2 lžičky sušeného yzopu (můžeme vynechat)
  • sůl a pepř
  • tuk na vymazání zapékací nádoby.
    Příloha: špenát z kopřiv, vařený brambor obalený v pažitce nebo i bez přílohy.

    Postup přípravy:
  • Maso umeleme a smícháme v míse s rozšlehanými vejci, mlékem, kopřivami, solí a pepřem.
  • Důkladně promícháme a zahustíme strouhankou.
  • Těsto necháme poněkud řidší, později ještě zhoustne.
  • Necháme v chladu chvíli uležet a potom směs vyklopíme.
  • Je-li směs příliš řídká, přidáme strouhanku a pak ji urovnáme do vymazané zapékací nádoby.
  • Pečeme ve středně vyhřáté troubě (180°C) po dobu 35 - 45 minut.
  • Podáváme se špenátem (třeba i z mladých kopřiv) nebo zeleným salátem.
    »V Nedašově na Valašsku se na velikonoční neděli a pondělí peklo nadívání. Uřezala se "šmída" slanin (kousek slaniny), nakrájela se na kostičky a dala se osmažit do velikého železného kastrólu. Až slanina osmahla, podlila se mlékem, které se přivedlo do varu a zaprášilo se krupicí. Do toho se ještě vhodilo uzené maso, taktéž pokrájené na kostičky, a přidalo se koření - utlučené nové koření, "nekerá tam prskla aji pár kmínů". Potom se přidalo nakrájených rohlíků, vše se zapustilo třemi vajíčky a dalo úpéci do trouby. Upečené nadívání se jedlo z hrnce (dle F. Novákové, Nedašov)

    (Jaroslav Štika: "Lidová strava na Valašsku", Nakladatelství Kneifl Praha, 1997)
    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]