Chutná sekaná pečeně
(Ivan Vodochodský: "Vaříme s Maggi" - pořad radia "Frekvence 1"- propagace firmy Maggi, únor 2003)
Suroviny:
  • 1 středně velká kapusta
  • 50 g másla
  • 2 cibule
  • 500 g mletého masa
  • 500 g uzeného uvařeného vepřového jazyka
  • 4 starší housky
  • šálek mléka
  • 5 vajec
    Příloha: brambory nebo chléb
  • trochu citrónové kůry
  • 50 g sádla
  • 200 ml bílého vína
  • 20 g hladké mouky
  • citrónová šťáva
  • pepř a sůl podle chuti
  • Maggi "Šťáva k pečenému masu"
  • Maggi "Bylinky bazalka a tymián"

  • Postup přípravy:
  • Z kapusty vyřízneme košťál, spaříme ji, oddělíme velké listy a zbytek kapusty na hrubo nasekáme a udusíme na másle s cibulkou.
  • Mleté maso smícháme s houskou namočenou v mléce, přidáme udušenou kapustu, jazyk pokrájený na kostičky, 2 syrová vejce, 3 na másle usmažená vejce s kostkou Maggi - Bylinky bazalka a tymián, sůl, pepř a citrónovou kůru. Hmotu dobře promícháme a utvoříme šišku, kterou zabalíme do velkých kapustových listů. Pekáč vymažeme sádlem, šišku do něj vložíme, přikryjeme pečícím papírem, aby se nám kapusta nespálila a pečeme asi hodinu.
  • Během pečení podléváme vodou a vínem.
  • Nakonec sejmeme papír, sekanou upečeme do červena, vyjmeme jí a výpek dochutíme kostkou Maggi "Šťáva k pečenému masu".
    »"Ve chvíli, kdy se Pons bezmyšlenkovitě vracel do svého bytu, dodělávala paní Cibotová Schmuckemu večeři. K večeři byla sekaná, jejíž vůně se šířila po celém dvoře. Udělala ji ze zbytků vařeného hovězího, které koupila někde u hokynáře, jenž prodával také hotová jídla. Opékala je na másle s cibulkou na krájenou na tenká kolečka tak dlouho, až se máslo vsáklo do masa a cibule, a pak tento domovnický pokrm vypadal jako smažené maso. Toto jídlo, jež láskyplně připravovala Schmuckemu a Cibotovi, láhev piva a kousek sýra stačily starému učiteli hudby."«

    (Honoré de Balzac, 1799-1850, francouzský romanopisec: Bratranec Pons", Praha, 1972)
    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]